Aikuisten nukketeatteri tekee vaalisatiiria Päivi Räkäsen, Juha Pipilän ja Ville Valkoviinistön seikkailuista

Suuri Eduskuntauudistus 2015 tarjoaa sote-soppaa ja talouspiirakkaa Hämeen Kuninkaallisen Nukketeatterin vaalisatiirissa. Esityksessä selviää tänä keväänä muun muassa se, miksi Alexx Tumpun hymy ei ole enää leveä ja valkoinen. Mukana on myös Hämeenlinnan julkkismaamerkki: FUCC-toivomustolppa.

Kotimaa
Nukettaja Hannu Räisä ja nukke nimeltään Juha Pipilä
Anne Niskanen / Yle

Hämeen Kuninkaallisen Nukketeatterin satiiria ryydittävät tutut hahmot politiikan kentiltä: kristillisdemokraattien Päivi Räkänen, keskustan Juha Pipilä, kokoomuksen Alexx Tumppu, perussuomalaisten Timo Roisi, vasemmiston Paavo Turhanmäki, ruotsalaisen puolueen Carl Facklund, demareiden Antti Pinne ja vihreiden Ville Valkoviinistö.

Kaikkien kahdeksan puoluejohtajan lisäksi mukana aikuisille tarkoitetussa näytelmässä on myös muutama maahanmuuttaja, kestohahmo Paavo Käyränen sekä valtakunnalliseksijulkkikseksi noussutHämeenlinnan maamerkki eli FUCC-toivomustolppa, josta Kitaluoma käryttelee leijoja ja jakelee poliitikoille kolmen toivomuksen paketteja.

Hän on Suomen Aku Ankka ja meidän kaikkien suomalaisten antisankari.

Antti Kemppainen

En tiedä, mihin me joutuisimme ilman Paavo Käyrästä, Antti Kemppainen huokaa.

– Hän on Suomen Aku Ankka ja meidän kaikkien suomalaisten antisankari. Kaikki haluavat aina kuulla, mitä Paavolle tapahtuu ja mitä hänelle kuuluu.

Hannu Räisä muistuttaa, että Paavolla riittää pyrkyä joka paikkaan, mikä näkyy myös Hämeen Kuninkaallisen Nukketeatterin näytelmissä, jälleen kerran.

Eduskunnan keskusradio kehyksenä

Suuren Eduskuntauudistuksen raamina on eduskunnan keskusradio ja juontajina ovat radiotoimittajat. Näytelmä alkaa kuunnelmasta ja siitä päädytään teatteriin, kuvailee Hannu Räisä.

Puolueiden puheenjohtajat ovat päätyneet vaalilaitumille ja siitä alkaa tarina, jossa käydään tiukkaa vaalitaistoa äänistä ja paikoista. Luvassa on muun muassa kokkisotaa, jossa laitetaan sote-soppaa ja talouspiirakkaa.

– Näytelmälle on kirjoitettu runko, mutta käsikirjoitus elää koko ajan, kertoo näyttelijä-käsikirjoittaja-ohjaaja -kaksikko Hannu Räisä ja Antti Kemppainen.

– Tätä tehdessä pysyy ajan hermolla! Sitä paitsi poliitikoille ja puolueille sattuu ja tapahtuu koko ajan jotain, mistä me voimme ammentaa aineksia näytelmään, kertovat tekijät.

Kemppainen sanoo, että nukketeatterissa voi hyvin tuoda kärjistetysti esiin kotimaisen politiikan kummallisuuksia.

Poliittiselle satiirille on tilausta

Kemppainen ja Räisä muistuttavat, että Hämeen Kuninkaallisen Nukketeatterin parodioissa on käsitelty suomalaisen poliittisen elämän koomisuutta nukketeatteritaiteilijoiden silmälasien läpi nähtynä.

Yritämme olla tasapuolisia, mutta sopivasti ilkeitä.

Hannu Räisä

– Poliittiselle satiirille on tilausta, Räisä sanoo. Vuodesta 2010 lähtien me olemme tehneet joka vaaleista parodian, joten tekemisen tahti on ollut kiivas. Toisaalta, kun meillä on materiaalia, muun muassa nuket ja lavastus ovat jo valmiina, niin näytelmä on helppo ja nopeampi nostaa ylös.

Tyylilaji on tekijöille tuttu ja ryhmä on pysynyt samana alusta lähtien. Tosin Suuri Eduskuntauudistus 2015 -näytelmässä on mukana myös Taina Maria Savimäki kolmantena näyttelijänä.

– Yritämme olla tasapuolisia, mutta sopivasti ilkeitä, Hannu Räisä sanoo.

– Kyllä poliitikot kestävät hyvin pientä irvailua, Antti Kemppainen säestää.

Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri on perustettu Hämeenlinnassa vuonna 2009. Nukketeatteri tarjoaa Hannu Räisän mukaan yleisökasvatusta aikuisille.

Niin, miksi Alexx Tumpun hampaat ovat huonossa kunnossa? Hän osti laivaristeilyltä halpaa karkkia – ja liika makeahan on myrkkyä myös nukkehahmon hampaille!