1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

"Kahta kauheampi kisa" - Ylen kysely sähköisti vaalit Vaasan vaalipiirissä

Kun aikaa eduskuntavaaleihin on vajaa kuukausi, puolueet piiskaavat ehdokkaitaan jalkatyöhön. Ylen kysely ennakoi, että Vaasan vaalipiirissä taistelu viimeisistä paikoista tulee olemaan ehkä ennennäkemättömän kova. Vaalien tulos ratkaistaan viimeisten kampanjaviikkojen aikana.

Kuva: Yle

Ylen Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta selviää, että keskusta on saamassa Vaasan vaalipiirissä kaksi lisäpaikkaa ensi kuun eduskuntavaaleissa. Paikkojen menettämiseen saavat varautua ainakin kokoomus ja perussuomalaiset. Tiedot käyvät ilmi Ylen Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta. Kysely osoittaa, että taistelu viimeisistä kansanedustajapaikoista on Vaasan vaalipiirissä kova ja paikkojen jakautuminen on kiinni pienistä äänimääristä.

Kuva: Yle

– Kilpailu viimeisistä paikoista on perinteisesti ollut Vaasan vaalipiirissä tosi kova. Varsinkin tietysti tässä tilanteessa, kun vaalipiirin paikkamäärä vähenee yhdellä, kisa on  kahta kauheampi, toteaa Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Aki Utter.

Vuonna 2011 Vaasan vaalipiiristä valittiin 17 kansanedustajaa. Huhtikuun vaaleissa paikkoja on jaettavana enää 16.

"Jokainen ääni ratkaisee"

Myös muissa puolueissa osattiin varautua tiukkaan taistoon ja Ylen keskivikkona julkaisema vaalipiirikohtainen paikkajakoennuste vahvistaa ennakko-odotuksia.

– Nyt olemme siinä tilanteessa, että tosiaankin jokainen ääni ratkaisee, toteaa Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Asko Salminen.

SDP:n Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Johanna Autio, Pohjanmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Heikki Risikko ja RKP:n kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos muistuttavat kaikki, että vaalien kirivaihde on vasta alkamassa ja vaalipäivän tulos voi poiketa paljonkin galluppien tuloksesta.

– Minulla on se kokemus, että kampanjat oikeasti vaikuttavat, sanoo Wideroos.

– Näinä viimeisinä viikkoina ratkaistaan vaalien tulos, muistuttaa Autio.

Kenttätuntuma vai gallup?

Kokoomukselle Ylen kysely povaa jopa kahden paikan menetystä. Kokoomus olisi saamassa Vaasan vaalipiiristä vain yhden kansanedustajan.

– Tietysti suhtaudumme mielipidemittauksiin vakavasti ja analysoimme ne. Pitkäaikainen kenttätuntuma ja hyvä ehdokaslista antavat kuitenkin ymmärtää, että olemme kolmessa paikassa kiinni, kuittaa Heikki Risikko tämänkertaisen mielipidemittauksen.

Perussuomalaiset eivät myöskään ole luopumassa paikoistaan, vaikka kysely povaa yhden paikan menetystä.

– Mielipiteensä ilmaisemattomien määrä on kasvussa ja paikoista käydään kiivasta taistelua. Kovalla hengellä ja pystypäin puolustetaan kolmea paikkaa, sanoo Asko Salminen.

Selväksi voittajaksi Vaasan vaalipiirissä on nousemassa keskusta kuudella paikallaan.

– Kyllä meillä on tavoitteena ottaa takaisin ne kaksi paikkaa, jotka edellisissä vaaleissa menetimme. Kuusi paikkaa  on virallisena tavoitteena, mutta tietysti jos kaikki menee hyvin, niin ei seitsemäskään paikka mahdoton ole, toteaa Aki Utter.

Ylen kysely kuitenkin osoittaa, että edes keskustan kuudes paikka ei ole "kirkossa kuulutettu". Aki Utter myöntää, että yhtään paikkaa ei ole vielä jaettu, mutta luottaa kuitenkin siihen, että vaalien tulos on keskustan kannalta hyvä.

Ehdokkaiden loppukiri ratkaisee

Kaikissa puolueissa paukut pannaan viimeisiin vaaleja edeltäviin viikkoihin.

– Kaikki perussuomalaisten ehdokkaat kiertävät kentällä kaiken aikaa, toteaa Asko Salminen.

– Tärkeintä on,  että saadaan ihmiset äänestämään. Tiedossa on ollut, että viimeisistä paikoista käydään kova taistelu ja se siivittää SDP:n väen entistä kovempaan vaalityöhön, lupaa Johanna Autio.

– Se vaikuttaa, kuinka ehdokkaiden kampanjointi onnistuu. Viimeisten paikkojen jakautumisessa on aivan ratkaiseva merkitys sillä, ketkä jaksavat jalkautua ihmisten pariin, painottaa Aki Utter.