Metsäkauris saattaa olla tulevaisuuden rusakko

Rusakot yleistyivät ryminällä kaupungeissa parikymmentä vuotta sitten. Seuraavaksi on metsäkauriin vuoro, sanoo riista-asiantuntija. Esimerkiksi Lahden seudulla metsäkauris on jo tuttu vieras kaupungin kaduilla.

luonto
Metsäkauriita pellolla
Asko Hauta-aho / Yle

Pienikokoinen metsäkauris on piiloutumisen mestari. Metsissä lymynnyt kauris on onnistunut pikkuhiljaa levittäytymään lähes joka puolelle maatamme vuosikymmenten aikana. Viime vuosina metsäkauris on kuitenkin poistunut metsästä ja tullut kaupunkiin.

Ne ovat viimeisen viiden vuoden aikana runsastuneet huomattavasti.

Katja Ikonen

Metsäkauriiden elämää pitkään seurannut lahtelainen riista-asiantuntija Matti Sundelin on pistänyt merkille, että metsäkauris ei ole enää harvinainen kulkija kaupungeissa.

– Metsäkaurispopulaatioita on pelkästään Lahden kaupungin alueella noin kymmenkunta. Varovasti arvioituna sanoisin, että metsäkauriita on noin viisikymmentä kaupungin alueella. Voi olla, että luku on todellisuudessa paljon suurempi, Sundelin toteaa.

Myös luonnossa liikkuvien eläinten lumijälkilaskennoista on pääteltävissä samanlainen trendi. Metsäkauriit ovat lisääntyneet huomattavasti.

– Riistakolmiolaskennoista huomaa niiden runsastuneen huomattavasti viimeisen viiden vuoden aikana. Muun muassa Lahden alueella on selvästi metsäkauriiden tihentymä, Luonnonvarakeskuksen suunnittelija Katja Ikonen summaa.

Metsäkauris
Lahtelainen lintuharrastaja Pekka Saikko kuvasi metsäkauriin maaliskuussa lahtelaisella kaatopaikalla vanhan jätepenkan laidalla.Pekka Saikko

Metsäkauris viihtyy kaupunginvalojen loisteessa

Metsäkauriiden on hyvä olla lähellä ihmistä. Se on asiantuntijoiden mukaan suurin syy siihen miksi kauris on alkanut urbanisoitua.

– Kaupungeissa ei ole niin paljon lunta. Kauriiden on helpompi liikkua. Ihmiset myös ruokkivat niitä, joten ne pikkuhiljaa tottuvat ihmisiin ja kaupunkielämään, Ikonen toteaa.

Ikosen mukaan metsäkauriit ovat kuitenkin perusluonteeltaan niin arkoja, että yleistyessäänkin niiden näkeminen kaupunkiympäristössä voi olla vaikeaa. Ne pyrkivät piilottelemaan ihmissilmiltä niin paljon kuin mahdollista.

Riista-asiantuntija Sundelinin kokemukset eivät kuitenkaan kerro arkailevista eläimistä, päinvastoin.

Kauriit ovat melkoisia herkkusuita.

Matti Sundelin

– Eräs rouva ruokkii metsäkauriita omakotitalonsa pihalla leivänkannikoilla. Lapsenlapsen kanssa he katselevat olohuoneen ikkunasta, kun metsäkauriit tulevat heti leivän heittämisten jälkeen syömään pihalle. Ne ovat kesyyntymässä niin kuin rusakot.

– Kauriit ovat melkoisia herkkusuita. Niille kelpaa hyvin leivät ja muut. Tästä syystä monet ihmiset ovat niitä alkaneetkin ruokkimaan, Sundelin lisää.

Auton alle jäänyt metsäkauris.
Metsäkauris jäi auton alle lähellä Lahden keskustaa syksyllä. Vihtori Koskinen/ Yle

Metsäkauriit usein autojen tulilinjalla

Hämäränhetkillä liikkuvat metsäkauriit ovat kaupungeissa liikkuessaan usein myös kohdakkain autojen kanssa.

– Pelkästään viime vuonna Lahden kaupunkialueella jäi 22 metsäkaurista auton alle. Se on aika paljon, kun muutamia vuosia sitten saattoi käydä niin, että niitä ei jäänyt yhtään autojen alle kaupungeissa koko vuonna, Sundelin kertoo.