1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Paperitehtaan sulkenut: Huonojen uutisten kertomista kannattaa harjoitella

Kajaanissa ja Raumalla UPM:n tehtaanjohtajana toiminut Kari Pasanen sanoo, että hänen uransa kiperin paikka on ollut kertoa Kajaanin paperitehtaan lopettamisesta. Huonojen uutisten kertominen on hänen mukaansa aina vaikeaa.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

UPM:n tehtaiden johtajana Kajaanissa ja Raumalla toiminut Kari Pasanen sanoo, että hyvien ja neutraalien uutisten kertominen on ihmisille yleensä helppoa ja luontevaa. Ikäviä tiedoksiantoja on vaikea tehdä.

– Huonojen uutisten kertominen on urallani liittynyt muutostilanteisiin, joista isoimpana Kajaanin paperitehtaan lopettaminen (siirryt toiseen palveluun) syksyllä 2008. En toivo kenenkään joutuvan vastaavaan tilanteeseen.

Pasanen sanoo, että puhujalle valmistautuminen ja tunteiden unohtaminen on tärkeää kriittisessä tilanteessa.

– Se ei aina muutostilanteessa tai ikäviä uutisia kertoessa ole helppoa. Toisaalta tunteiden näyttäminen ei uskoakseni ole tänä päivänä enää negatiivinen asia, mutta asian ja viestin perillemenon kannalta itse asiaan keskittyminen on tärkeää.

Kari Pasanen sanoo, että hänen uransa kiperin tilanne on ollut kertoa Kajaanin UPM:n paperitehtaan lopettamisesta. Kuva: YLE / Tuuli Liekari

– Ydinasia on mielestäni se, että osaa asiansa, on miettinyt etukäteen mitä ja miten haluaa kertoa, sillä kalvot ja powerpointit ei sinällään ole siinä tilanteessa tärkeitä. Ne ovat vain apuväline. Reaktioihin ja kysymyksiin ei välttämättä voi valmistautua, mutta se ratkaisee, kuinka tilanteeseen pystyy keskittymään, sanoo Suomen ja Iso-Britannian UPM:n paperitehtaiden kunnossapidon johtajana nykyään toimiva Kari Pasanen.

Hän sanoo myös, että tunteet voivat näkyä työelämän viestinnässäkin asiasta ja tilanteesta riippuen.

– Tunteiden näyttäminen voi tarkoittaa myös empatiaa, ymmärryksen osoittamista, kuuntelevaa tai vuoropuhelun hyväksyvää.

Opettele ja harjoittele

Kari Pasanen pitää tärkeänä viestintäkoulutusta, jossa pääsee myös turvallisessa ympäristössä harjoittelemaan asioiden kertomista hankalissa ja helpoissa tilanteissa. Hän on viimeisen viidentoista vuoden aikana osallistunut kahteen viestintäkoulutukseen, mutta painottaa myös omaehtoista kehittymistä.

Kaikki opimme tekemällä ja kokemusten kautta. Kannustan ottamaan haasteet rohkeasti vastaan, ja menemään tilanteisiin avoimin mielin.

Kari Pasanen

– Kaikki opimme tekemällä ja kokemusten kautta. Kannustan ottamaan haasteet rohkeasti vastaan, ja menemään tilanteisiin avoimin mielin. Kun on valmistautunut ja miettinyt asiaa etukäteen, niin uskon, että hankalissakin paikoissa kaikki pärjäävät.

– Kokemukseni mukaan normaaliarjessakin voi kehittää omaa osaamistaan erilaisissa tilanteissa, ja käyttää ne opit kehittymiseensä. Kukaan ei ole täydellinen ja virheitä sattuu, mutta oppiminen on tärkeää, Pasanen sanoo.

Huonojen uutisten kertomisessa Kari Pasanen on havainnut hyväksi etenkin yhden asian.

– Että pysyy asiassa, eikä lähde arvelemaan tai laajentamaan asiaa. Kun on jokin erityinen asia viestittävänä, niin on syytä pysyä asiassa.