Twin Peaks ilahduttaa, X-Files epäilyttää – Veijo Hietala ei innostu tv-sarjojen uudelleenlämmittelystä

Fanit odottavat jo innolla 90-luvun epätavallisten hittisarjojen paluuta. Dosentti Veijo Hietala suhtautuu tv-sarjojen uudelleenlämmittelyihin kriittisesti, mutta muistuttaa kiinnostavien hahmojen lopulta ratkaisevan sarjan kohtalon.

Kotimaa
Veijo Hietala
Yle

Kaksi 90-luvun amerikkalaista suosikkisarjaa tekee paluun televisioon lähivuosina. Kulttiklassikoksi nousseen Twin Peaksin uudet jaksot nähdään Showtime-kanavalla vuonna 2016.

Sarjan luojan David Lynchin viimeaikaiset kommentit saivat jotkut jopa epäilemään uusien jaksojen kariutumista, mutta näillä näkymin sarjan paluu näyttää toteutuvan. Nuoren naisen murhan ympärille rakentuneessa sarjassa monia viehätti intensiivinen, jopa pelottava tunnelma sekä musiikki. Pääosassa agentti Cooperina nähdään jälleen Kyle Maclachlan.

Tällä viikolla uutisoitiin, että myös X-Files eli Salaiset kansiot palaa uusin jaksoin 13 vuoden tauon jälkeen. Paranormaaleja ilmiöitä ja salaliittoja käsitelleen sarjan pääosissa jatkavat David Duchovny ja Gillian Anderson eli FBI-agentit Mulder ja Scully.

Toimiiko millenium-ahdistus nykypäivänä?

Elokuva- ja televisiotieteen dosentti Veijo Hietala ei sinänsä yllättynyt Twin Peaksin uusista jaksoista, sillä paluu 25 vuoden jälkeen mainittiin yhdessä sarjan jaksossa hyvinkin selvästi. Salaisten kansioiden paluu tuli hänelle kuitenkin puun takaa.

– Saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta pidän enemmän X-Filesista kuin Twin Peaksista, joka on kuitenkin tv-viihteen klassikko. Olin toki iloinen kuullessani X-Filesin paluusta, mutta epäilen sen toimivuutta tässä ajassa. Alkuperäisen sarjan suosio perustui vuosituhannen vaihteen ahdistukseen ja maailmanlopun meininkiin. Se oli myös epätavallisen synkkä amerikkalaiseksi sarjaksi.

Dallas tv-sarjan näyttelijöitä.
1980-luvun suosikkisarja Dallasiin tehtiin kolme uutta kautta vuosina 2010-luvulla.TNT Drama

Tällä vuosituhannella uusia jaksoja on tehty myös Dallasista, joka aikanaan symboloi 80-luvun elämäntyyliä. Dallasin uusi tuleminen loppui viimeistään sarjan tähden Larry "JR" Hagmanin kuolemaan vuonna 2012.

Veijo Hietala arvioi Dallasin uusien jaksojen epäonnistuneen, koska niihin yritettiin ympätä liikaa nopeita juonenkäänteitä ja juonittelua. Tämä ei alkuperäisiä faneja miellyttänyt.

– Toisaalta uusia versioita on tehty Star Trekistä ja Sherlock Holmesista. Ne eivät kuitenkaan vähennä alkuperäisen sarjan viehätystä. Ne voivat myös vahvistaa alkuperäisten fanien uskoa siihen aitoon ja oikeaan.

– Uudelleenlämmityksiin suhtaudun kriittisesti jo lähtökohtaisesti. Sama asia elokuvissa ja muissa taideteoksissa: Aito ja alkuperäinen on se paras. Ei sitä pidä keinotekoisesti venyttää ja jatkaa.

Persoonat ratkaisevat fiktiossa ja tosi-tv:ssä

90-luvun suosikit joutuvat kovan kilpailun keskelle, sillä tv-sarjojen laatuun on panostettu 2000-luvulla entistä enemmän. Uuden tekniikan ja uusien tekijöiden aikakaudella uudelleenlämmittelyt harvoin toimivatkaan, arvioi Hietala. Twin Peaksin hän uskoo olevan poikkeus.

Fiktiota Hietala kertoo katsovansa melko vähän tällä hetkellä. Tutkijana hän on perehtynyt viimeaikoina tosi-tv-ohjelmiin. Henkilökohtaiseksi suosikikseen hän mainitsee Suomen huutokauppakeisarin, jota esitetään Jim-kanavalla. Sen suosion syy on selkeä.

– Fiktiosarja tai tosi-tv-sarja ei menesty, ellei siinä ole kiinnostavia persoonia. Sama pätee myös uudelleenlämmityksiin. Jos niissä on entisten lisäksi uusia kiinnostavia hahmoja, voi sarjasta tulla menestys, sanoo Hietala.