1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yleisin turman syy: Lennon hallinnan menetys lennon aikana

Ranskan lento-onnettomuuden tutkinta on yhä kesken, mutta Yle selvitti Trafin, Liikenteen turvallisuusviraston kanssa yleisimmät syyt lento-onnettomuuksiin. Eurooppa ja Pohjois-Amerikka kisaavat maailman lentoturvallisimman maanosan tittelistä.

Liikenteen turvallisuusviraston, Trafin johtava asiantuntija Ilkka Kaakinen kehottaa ihmisiä lentämään rauhallisin mielin. Ranskan lentoturma on järkyttävä, mutta Kaakinen muistuttaa, että lentomatkustaminen on edelleen turvallista.

- Matkalle kannattaa lähteä rauhallisin mielin. Toistaiseksi tiedetään vain, mitä Ranskassa on tapahtunut, mutta ei vielä sitä, miksi onnettomuus tapahtui, Kaakinen sanoo.

Uhrien määrä pieni suhteessa lentomääriin

Tilastojen perusteella lentoliikenneonnettomuuksissa on kuollut vähän ihmisiä suhteessa lentomääriin. IATA:n, kansainvälisen ilmakuljetusliiton mukaan lentoturmissa kuoli viime vuonna 641 ihmistä, kun lentoja oli koko vuoden aikana yhteensä 38 miljoonaa.

Vuosina 2009-2014 lento-onnettomuuksissa kuolleiden ihmisten määrä on vaihdellut runsaasta 400:sta vajaaseen 800:aan.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Yleinen suuntaus on, että lentojen määrä kasvaa, mutta samalla kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrä vähenee. Keskimäärin lento-onnettomuuksissa on kuollut vuosina 2009-2013 vuosittain hieman yli 500 ihmistä.

Kolme yleisintä syytä lentoturmiin

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Ranskan lentoturman tutkinta on yhä kesken ja voi olla, että se vie jopa pari vuotta. Tilastojen perusteella lentoliikenneonnettomuuksiin on kolme keskeistä syytä. Yleisin syy on, että lentokoneen hallinta menetetään lennon aikana.

- Tällöin ohjaajat eivät enää pysty hallitsemaan lentokonetta, mikä saa aikaan lentokoneen syöksymisen alas. Näin kävi pari vuotta sitten Air Francen koneelle Atlantilla, Trafin johtava asiantuntija Ilkka Kaakinen kertoo.

Toinen keskeinen syy turmiin on, että toimiva lentokone ikään kuin ohjataan maahan, mutta seurauksena on onnettomuus. Silloin turman taustalta löytyy yleensä tekninen vika tai inhimillinen virhe. 

Myös laskeutumiseen liittyy riskejä ja ne ovat kolmanneksi yleisin syy onnettomuuksiin.

- Lentokone voi suistua kiitotieltä joko suoraan tai sivusta. Voi myös olla, että kiitotie ei jostakin syystä riitä jarruttamiseen, mikä saa aikaan onnettomuuden, kertoo johtava asiantuntija Ilkka Kaakinen Trafista.

Eurooppa ja Pohjois-Amerikka kisaavat tittelistä

Lentoturvallisuustilastojen perusteella Eurooppa ja Pohjois-Amerikka ovat maailman turvallisempia maanosia.

- Yhdysvaltain ja Euroopan välillä on käynnissä leikkimielinen kisa siitä, kumpi on lentoturvallisempi maanosa, johtava asiantuntija Ilkka Kaakinen Trafista sanoo.

IATA vertailee eri maanosien lentoturvallisuutta suhteuttamalla tapahtuneet lentoturmat miljoonaan lentoon. Järjestön tilaston mukaan turvallisimmat maanosat ovat Pohjois-Amerikka ja Eurooppa, sen sijaan Afrikka on listan perusteella lentoturvattomin maanosa.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

- Euroopassa ja Yhdysvalloissa ovat vakiintuneet toimintamenetelmät. Tämä tarkoittaa sitä, miten lentäjät ja muut ilmailun ammattiryhmät toimivat jokapäiväisissä operointitilanteissa. Myös jatkuva koulutus sekä nykyaikaiset, huolletut lentokoneet ja toimivat lentokentät vähentävät lento-onnettomuuksia, Trafin johtava asiantuntija Ilkka Kaakinen kertoo.

Onko istumapaikalla merkitystä?

Tavallinen matkustaja voi miettiä, onko istumapaikalla vaikutusta siihen, miten mahdollisesta lento-onnettomuudesta voi selvitä. Trafin asiantuntija torjuu istumapaikan merkityksen.

- Istumapaikalla ei ole merkitystä. Lennon tallennuslaitteet sijoitetaan yleensä koneen takaosaan, mutta käytännössä takarivin istumapaikalla ei ole merkitystä onnettomuudesta selviämiseen. Kaikki istumapaikat ovat samanarvoisia, painottaa johtava asiantuntija Ilkka Kaakinen.

Ilmailualan konkari vinkkaa, että matkalle lähtijän kannattaa keskittyä turvalliseen matkustamiseen lentokentälle, eikä etukäteen murehtia epätodennäköistä lento-onnettomuutta.