1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Jäätilanne on nyt erityisen heikko Länsi- ja Etelä-Suomessa – ”Epänormaalia tähän aikaan vuodesta”

Järvien jäätilanteita on tilastoitu jo yli sadan vuoden ajan ja mittaajina toimivat joko Ely-keskuksen ammattihenkilöt tai toimeen valtuutetut kansalaiset.

luonto
Maanmittausteknikko Etelä-Savon Ely-keskukseta käy mittaamassa järvien jäitä usean kerran kuukaudessa.
Maanmittausteknikko Etelä-Savon Ely-keskuksesta käy mittaamassa järvien jäitä usean kerran kuukaudessa.Yle / Simo Kurki

Paukkuliivit, naskalit, lapio, jääkaira sekä mittakeppi. Näillä varusteilla jään paksuuksien mittaajat lähtevät suorittamaan rutiinin omaista mittaustehtävää, joka toistetaan talven aikana useita kertoja kuukaudessa.

Viimeisin valtakunnallinen mittauspäivä oli maaliskuun 20. päivä ja tilastot kertovat, että jäänpaksuudet varsinkin Etelä- ja Länsi-Suomessa olivat varsin pieniä tavanomaisiin vuosiin verrattuna.

Etelä-Savon Yöveden Kissalahdessa jään paksuudeksi saatiin 33 senttimetriä maanantaina 23.3.2015.
Etelä-Savon Yöveden Kissalahdessa jään paksuudeksi saatiin 33 senttimetriä maanantaina 23.3.2015.Yle / Simo Kurki

– Ensimmäisen kerran jäänpaksuutta on seurattu jo vuonna 1912. Käytämme vertailuun vuosittaisia keskiarvoja useilta vuosikymmeniltä, joten niihin verrattuna lukemat ovat tänä vuonna varsin alhaiset, kertoo hydrologi Jarkko Koskela.

Vuosittaista vaihtelua on paljon ja vaikka jäät ovat nyt ajankohtaan nähden heikkoja, ei siitä voi vetää johtopäätöksiä esimerkiksi ilmastonmuutoksen suhteen.

– Jäätilanne on nyt yhtä huono kuin viimekin vuonna. Mutta esimerkiksi vuonna 2011 jäät olivat suhteellisen paksuja.

Railot voivat aiheuttaa vaaratilanteita jäällä

Jäällä liikkujien on nyt syytä olla erityisen varovaisia railojen takia. Railoja on muodostunut tänä talvena odottamattomiin paikkoihin, eivätkä vanhat muistisäännöt railojen sijainnista pidä paikkaansa.

Pahimmillaan juuri satanut lumi peittää railot näkyvistä. Ely-keskuksen hydrobiologi Antti Haapalan mukaan esimerkiksi moottorikelkalla railojen havaitseminen on hyvin vaikeaa, eikä jäälle kannata mennä millään ajoneuvolla.

Jäitä mitataan kevään mittaan olosuhteiden salliessa niin pitkään kuin mahdollista.

– Ihan lännessä mittaajat eivät uskaltaneet enää mennä jäälle. Se on epänormaalia tähän aikaan vuodesta. En suosittele Etelä- ja Keski-Suomessa enää jäille astumista muutenkaan. Jään olomuoto on muuttunut ja se voi pettää auringon paistaessa. Lapissa tilanne on jään runsauden takia erilainen, mutta suurta varovaisuutta tulee jäille mennessä aina noudattaa, kertoo hydrologi Jarkko Koskela.

Lue seuraavaksi