Muovipullojen kierrätys tehostuu – uusia sopimuksia ja lisää henkilöstöä Pramia Plasticille Toholammille

Muovisista palautuspulloista raaka-ainetta jalostava Pramia Plastic ostaa jatkossa entistä enemmän kauppojen automaatteihin palautettuja pulloja. Lisäostokset ovatkin tarpeen: yritys solmi vuodenvaihteessa ison sopimuksen luxemburgilaisen firman kanssa, joka ostaa suuren osan toholampisten valmistamasta raaka-aineesta.

talous
Kuvassa Pramia Plasticin tehdas Toholammella.
Antti Koskela

Toholampinen yritys Pramia Plastic ostaa jatkossa suuren osan Suomen kauppoihin palautetuista muovipulloista eli noin miljoona pulloa vuorokaudessa. Yritys jalostaa pulloista raaka-ainetta jatkokäytettäväksi muun muassa uusiin muovipulloihin ja pakkauskalvoihin. Pramia Plasticin edeltäjä Preformia ajautui konkursiin osin sen vuoksi, kun se ei saanut käyttöönsä tarpeeksi palautuspulloja.

– Me ostamme jo nyt merkittävän osan Suomen kauppoihin palautetuista pulloista, mutta emme ole silti saaneet aiemmin tarpeeksi materiaalia. Nyt meillä on uusi kausi alkamassa ja näyttäisi että tavaraa riittää tulevaisuudessa siihen, että voimme alkaa pyörittämään tehdasta pysäyttämättä. Ollaan vielä menossa kevättä ja kesää kohti, jolloin ihmiset juovat enemmän muovipulloista, selittää Pramia Plasticin yrittäjä Marko Mäkinen.

Tavaraa tarvitaankin enemmän, sillä Pramia Plastic on solminut vuodenvaihteessa ison sopimuksen luxemburgilaisen muovipulloaihioita tekevän yrityksen kanssa.

– Luxemburgilainen yritys vetää päämateriaaliamme eli kirkasta muovihiutaletta niin paljon kuin vain pystymme tuottamaan. Yrityksestä tuli pääostajamme.

Pramia Plastic tekee toiminnan tehostuessa myös kolmen miljoonan euron investoinnit. Suurin osa investointirahasta uppoaa muovivannelinjaan.

– Sitten kun saadaan muovivannepuolen tuotanto käyntiin, niin liikevaihtokin alkaa kasvaa. Pitää kuitenkin katsoa, että millaisen kysynnän tuotteelle saa. Linjasto on niin tehokas, että meidän varmaan täytyy myydä myös ulkomaille. Kaikkea ei saa mahtumaan Suomen markkinoille, Mäkinen sanoo.

Toiminnan tehostumisen myötä Pramia Plastic siirtyy keskeytyksemättömään tuotantoon, ja palkkaa lisäväkeä. Aluksi yritykseen palkataan 3-4 uutta työntekijää, mutta mikäli muovivannelinjasto saadaan pyörimään keskeytyksettömästi, palkataan yritykseen enemmän uusia kasvoja. Tällä hetkellä Pramia Plastic työllistää 17 henkilöä.

– Tämä tehdas ja prosessit ovat sen tyyppisiä, että jos tuotantoprosessi keskeytyy, ei toiminta ole kannattavaa. Tämä on siis myös pakon sanelema juttu, Mäkinen toteaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus