Esimies voi olla työntekijän pahin terveysriski

Huono esimies voi vaarantaa terveytesi. Suomalaiset ovat terve kansa, joka pitää paljon sairaslomia.

Kotimaa
Eniten sairauslomia OECD-alueen maissa on Norjassa, Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Ranskassa.
Yle Uutisgrafiikka

Selkävaivat ja masennus ovat yleisimmät sairauspoissaolojen syyt, mutta yhtä suuri merkitys on sillä, miten pomo osaa johtaa alaistensa työkykyä.

Saksassa Volkswagenin tehtailla huomattiiin, että kahdella eri osastolla poissolotilastot olivat kuin yö ja päivä. Toisellla osastolla oli paljon sairaspoissaoloja, toisella työntekijät olivat terveitä.

Yhtiö päätti vaihtaa osastojen pomot keskenään. Kokeilussa selvisi, että pomo joka osasi huomioida työntekijänsä, sai myös sairaslomien määrän vähenemään.

Selkäkivut, päänsäryt ja mielenterveysongelmat ovat yleisempiä työpaikoissa, joissa pomot johtavat rautasaappailla ja henkilökunta riitelee keskenään.

Työkykyä pitää johtaa

Esimiehen taidot korostuvat silloin, kun työntekijöillä on paljon lyhyitä poissaoloja tai sairaslomat venähtävät.

Espoossa Sello-ostoskeskuksen Prismassa on kokeiltu uutta mallia. Kaupan alalla 40 prosenttia työstä on kassatyötä. Selkävaivoja on paljon. Esimiehiille on annettu ohjeet, joiden avulla selkäkipuja on saatu helpotettua. Kassapaikkoja ja istumissuuntaa on vaihdettu ja tauoista pidetään kiinni.

– Pienetkin asiat ovat tärkeitä. Monia helpottaa se, että samana päivänä on erilaisia työtehtäviä: osa päivästä voi olla kassatyötä ja osa myyntityötä, sanoo palvelupäällikkö Anne Virnes.

Irti selkävaivoista

Selkävaivoista on kärsinyt pitkään myös aiemmin pitkään myös Sellon Prisman lihaosastolla työskennellyt Minna Taattola.

– Siellä oli vaikeata asentoja, painavia laatikoita ja kurkottelua. Minulla oli paljon viikon ja kahdenkin sairaslomia, sanoo Minna Taattola.

Taattola pääsi irti selkäkivuistaan osastoa vaihtamalla. Lihaosaston laatikoiden nostelu on vaihtunut seisomatyöhön info-pisteessä.

Suomalaiset sairastavat paljon

Suomessa asuu yksi maailman terveimmistä kansoista, mutta sairaslomatilastoissa olemme läntisten teollisuusmaiden kärkikastia. Enemmän sairaslomia pidetään vain Norjassa.

– Terveys ja työkyky ovat kehittyneet, mutta sairaslomatilastot polkevat paikallaan. Me emme Suomessa oikein osaa käsitelllä tilannetta, jossa työkyky on jonkin verran alentunut, mutta sitä olisi vielä osa jäljellä, sanoo ylilääkäri Jan Schugk Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Esimiehellä pitäisi olla kyky katsoa, mitä on on sairauslomien takana.

– Pitäisi päästä kiinni oikeisiin ongelmiin ja puhua asioista ilman että niitä tarvii kuorruttaa lääketieteellisillä diagnooseilla, sanoo Jan Schjugk Elinkeinoelämän keskusliitosta.