Matkailu- ja ravintola-alan ahdinko syveni viime vuonna rajan pinnassa

Suuri osa majoitusliikkeiden myynnin laskusta johtuu itäturismin romahduksesta. Matkailu- ja ravintola-alalla on kuitenkin toiveissa saada kotimaisten asiakkaiden houkuttelevuus kasvuun.

Kotimaa
Ravintola-annos juomineen
Suomalaiset syövät edelleen runsaasti lihaa.Heli Mälkiä / Yle

Matkailu- ja ravintola-alan ahdinko syveni viime vuonna itärajan pinnassa Etelä-Karjalassa. Iso osa majoitusliikkeiden myynnin laskusta johtuu venäläismatkailijoiden määrän romahtamisesta.

Henkilöstöravintoloissa myynti on laskenut jo vuodesta 2008 alkaen. Anniskeluravintoloiden ruokamyynti sen sijaan kääntyi jyrkkään laskuun vasta viime vuonna.

Itäturismin väheneminen vaikuttaa tottakai meidän kotimarkkinoihin myös

Juha Nalli

Vaikka venäläiset eivät pääasiassa anniskeluravintoloissa ole asioineetkaan, on itäturistien vähenemisellä myös ravintolamyyntiin välillinen vaikutus.

– Itäturismin väheneminen vaikuttaa tottakai meidän kotimarkkinoihin myös. Meillä on mennyt hirveästi kaupan alan työpaikkkoja alta ja jos perheessä työtunnit vähenee tai työpaikka häviää, niin ei sitä pysty rahaa niin paljon kulutttamaan ravintoloihinkaan, olkoon se sitten ruoka- tai juomatuote, sanoo Kaakkois-Suomen matkailu- ja ravintolayrittäjät ry:n puheenjohtaja ja alan lappeenrantalaisyrittäjä Juha Nalli.

Kotimaisten asiakkaiden houkuttelua

Vaikka yöpymiset eteläkarjalaisissa majoitusliikkeissä vähenivät viime vuonna jopa 18,5 prosenttia, on nyt alkaneen vuoden tilastoissa jotain positiivista.

Kotimaiset ja ulkomaiset yöpymiset, ilman että venäläisten yöpymisiä lasketaan, kasvoivat korkeammalle sitten 2000-luvun alun. Tarkkaa arviota siitä miksi näin on käynyt ja jatkuuko se, on vielä liian aikaista tehdä.

Pitäisi saada siirrettyä kulutusta sieltä kaduilta ja kotibileistä ravintoloihin

Juha Nalli

– Uskoisin kuitenkin, että hintakilpailulla ja sillä, että kotimaan markkinointia on tehty isosti, on merkitystä, sanoo Imatran Kylpylän toimitusjohtaja Hannu Saarinen.

Lappeenrantaan on tulossa myös pian paljon uusia ravintoloita, joiden toivotaan houkuttelevan uusia asiakkaita.

Lappeenrantalaisyrittäjän mukaan suurin ongelma esimerkiksi alkoholipuolella on matkustajatuonti, koska Virosta tuodaan tällä hetkellä kaksi kertaa niin paljon alkoholia Suomeen kuin mitä ravintoloissa kulutetaan.

– Pitäisi saada siirrettyä kulutusta sieltä kaduilta ja kotibileistä ravintoloihin. Veroja pitäisi alentaa niin, että ravintoloissa olisi pikkaisen edullisempaa käydä juomassa se oluttuoppi kavereiden kanssa, sanoo Nalli