Lahden muotoiluosaaminen kiinnostaa Guggenheim-säätiötä

Guggenheim-hankkeen edusmiehet ovat Suomi-kierroksella. Päämääränä on tunnustella yhteistyömahdollisuuksia ja kartoittaa eri kaupunkien vahvuuksia. Rahasta ei puhuta, vakuuttaa säätiön apulaisjohtaja Ari Wiseman.

kulttuuri
Ari Wiseman
Tuija Veirto / Yle

Guggenheim säätiön maakuntakierros ulottuu tällä viikolla Helsingistä Ouluun, mukaan valikoituivat matkan varrelta Kouvola, Lahti, Tampere ja Turku.

– Meillä on rajoitetusti aikaa. Kyseisissä kaupungeissa on jokaisessa jotakin sellaista, mikä meitä kiinnostaa, kertoo Guggenheim-säätiön apulaisjohtaja Ari Wiseman Lahden vierailullaan.

Wiseman tutustui Lahdessa Sibeliustaloon ja toivoi ennättävänsä käydä myös Muotoilu- ja taideinsituutissa. Keskeinen osa ohjelmaa oli tapaaminen kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran kanssa.

Muotoilu ja logistinen sijainti

Lahdesta kiinnostavan tekee Wisemanin mukaan erityisesti muotoilu- ja puuosaaminen.

– Tarkoituksena on saada käsitys paikallisista muotoilu- ja taidetoimijoista ja pohtia esimerkiksi sitä, millaisia tutkimuksellisia ja koulutuksellisia yhteistyömahdollisuuksia voisi löytyä, hän kertoo.

Myös Lahden logistinen sijainti lähellä Helsinkiä loisi Wisemanin mukaan yhteistyölle hyvät edellytykset.

Kyseisissä kaupungeissa on jokaisessa jotakin sellaista, mikä meitä kiinnostaa.

Ari Wiseman

– Tässä tehdään vasta alustavaa tunnustelua. Rahoituksesta emme ole keskustelemassa. Kokoamme myös ajatuksia ja ideoita, joita eri tahoilla museohankkeesta on.

Guggenheim-hankeeseen liittyneessä kiivaassa keskustelussa Wiseman näkee hyviäkin puolia.

– Käymme avointa dialogia, se on täysin normaalia ja terveellistä.

Helsinkiin suunnitellun Guggenheim-museon kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu on loppusuoralla. Finalistit ja pienoismallit esitellään yleisölle huhtikuussa Helsingin Taidehallissa. Voittaja ratkeaa aikaisintaan kesäkuussa, kun jury on tutustunut ehdotuksiin.

Voittajan julkistamisen jälkeen Guggenheim-säätiö käy Wisemanin mukaan keskusteluja päätöksentekijöiden kanssa ja odottaa päätöstä hankkeen kohtalosta ja jatkomahdollisuuksista Suomessa.