1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saimaan järvilohen salakalastus rehottaa Pohjois-Karjalassa – valvontaan rahaa ministeriöltä

Äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen salakalastusta yritetään kitkeä Pohjois-Karjalassa. Kalastuksenvalvojan mukaan salakalastus on muuttunut jopa etxremeharrastukseksi. Nyt valtio on antanut euroja erityisvalvontaa varten.

Kuva: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt 10 000 euroa kalastuksen erityisvalvontaan Pohjois-Karjalaan. Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskus aikoo lisätä valvontaa merkittävästi äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen lisääntymisalueilla muun muassa Pielisjoella ja Ala-Koitajoella.

Kesällä 2014 Kalatalouskeskus pystyi käymään Ala-Koitajoella kahtena päivänä.

– Nyt pystymme valvomaan alueita säännöllisesti, kalatalousneuvoja Sami Kurenniemi sanoo.

Kalatalouskeskus tekee valvontayhteistyötä poliisin ja Metsähallituksen kanssa. Viime vuonna kalastuskieltoalue (siirryt toiseen palveluun) laajeni koskemaan Kuurnan alapuolisen Pielisjoen lisäksi niin sanottua kalaväylää, joka sijaitsee Pyhäselällä Pielisjokisuulla. Samaan laajennettuun syysrauhoitusalueeseen kuuluu lohikalojen nousuväylä Liperin ja Rääkkylän alueella.

Viime vuonna uusilla kalastuskieltoalueilla kalastajat saivat huomautuksia. Tulevana kesänä kalastuskiellon rikkomisesta seuraa tutkintapyynnön tekeminen poliisille.

Valvojille on kerrottu, että Saimaan järvilohen tärkeimmällä kutujoella, Ala-Koitajoella, salakalastetaan. Yksi ongelmapaikka on myös Pielisjoella, Kuurnan voimalaitoksen alapuolella. Kalastajat menevät aidan alueen sisäpuolelle pihtien voimalla.

– Näin on ollut vuodesta toiseen. Määrätyille porukoille salakalastus on extremeharrastus. Erään kerran yksi salakalastuksesta käräytetty ihminen toimi oppaana kolmen henkilön porukalle, Kurenniemi kertoo.