Lohen lippokausi pitenee Tornionjoella tulevana kesänä

Taimenen vapautuspakko pysyi, samoin Tornionjokisuun lohen merikalastuksen aloituspäivien ero Suomen ja Ruotsin välillä. Sen sijaan lohen lippokausi jatkuu hieman aiempaa pitempään.

Kotimaa
Siian lippousta elokuussa 2013 Tornion Kukkolankoskella.
Riikka Rautiainen / Yle

Suomi ja Ruotsi ovat päässeet sopuun Tornionjoen kalastussäännöstä ensi kesäksi. Pääosiltaan määräykset pysyvät ennallaan, mutta lipposäännöksiä on tarkistettu.

Lohen ja siian lippous erityisissä apajapaikoissa on sallittua 15.6. lähtien eli krenkuille pääsee juhannusviikon maanantaina. Lohen lippous jatkuu kuitenkin nykyistä pitempään eli kesäkuun loppuun asti. Siianpyynti lipolla on sallittua syyskuun 14. päivään asti.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan lohen lippokauden vaikutuksia seurataan tarkasti.

Merikalastuksessa Suomi esitti, että jokisuun pyynti aloitettaisiin molemmissa maissa samaan aikaan eli kesäkuun 25. päivä. Ruotsalaiset eivät kuitenkaan suostuneet tähän tälläkään kertaa, vaan lähtevät pyyntiin 17.6.

Muiden kalojen kuin lohen ja taimenen kulkuverkkopyynti on sallittua elokuusta syyskuun 14. päivään. Kulkuverkkoja saa olla veneessä vain yksi kerrallaan.

Lisäksi Tornionjoen kalastusalueelta saaliiksi saadut taimenet on aina vapautettava, riippumatta siitä, oliko kala elävä vai kuollut. Taimen on rauhoitettu uhanalaisen meritaimenkannan suojelemiseksi.