1. yle.fi
  2. Uutiset

Ukrainan hätätilaviraston johtajaa epäillään pimeistä polttoainekaupoista ja lahjuksista

Ukrainassa on jo kauan odotettu näyttävää tapausta, jolla valtionjohto todistaisi olevansa tosissaan taistelussa korruptiota vastaan. Nyt sellainen tuli hallituksen kokouksessa, lukuisten tv-kameroiden edessä.

Ulkomaat
Kuvaajat yrittävät saada kuvia hätätilaviraston takapihalta.
Kuvaajat kärkkyvät Ukrainan hätätilaviraston portilla, mutta portit pidetään visusti kiinni.Kerstin Kronvall/Yle

Kiinniotetut, hätätilaviraston johtaja Sergei Botškovski ja hänen lähin apulaisensa Vasili Stoetski siirrettiin heti tutkintavankeuteen, jossa heidät voidaan pitää lauantai-iltaan asti. Viimeistään silloin tuomioistuimen on päätettävä, nostetaanko heitä vastaan syytteitä.

Kysymyksessä on puolen vuoden tutkinnan tulos, viranomaiset ovat paljastaneet monimutkaisen korruptiojärjestelmän hätätilaviraston sisällä, sanoo sisäministerin neuvonantaja Anton Gerašenko.

Hänen mukaansa muun muassa polttoaineostoissa on vedetty välistä. Järjestelmä ulottuu myös kaikkiin hätätilaministeriön aluevirastoihin, jotka ovat maksaneet kuukausittain suuria summia suoraan viraston johtajalle. Näitä rahoja on siirretty ulkomaille, muun muassa Kyprokselle, Gerašenko sanoo. Hän ei halua arvioida, kuinka suurista summista on kysymys.

Sisäministerin neuvonantaja Anton Gerašenko.
Sisäministerin neuvonantaja Anton Gerašenko.Kerstin Kronvall/Yle

– Nyt on tuomioistuinten vuoro tutkia asiaa, katsotaan sitten, minkälaisista summista puhutaan.

Hätätilaviraston ulkopuolella päivysti eilen monta toimittajaa. Aina kun joku meni sisälle virastoon, toimittajajoukko yritti mukaan. Joka kerta ovet suljettiin nenän edessä.

Saimme vain tietää, että sisällä tehdään etsintöjä, ja samalla viraston tilapäinen uusi johtaja tutustuu työhönsä.

Sisälle ei päästetty myöskään työntekijöitä. Viraston vieressä olevassa puistossa kävelivät Vjatjeslav ja Grigori, kaksi vanhaa työntekijää. He olivat menneet lounaalle ja kun he tulivat takaisin, he eivät enää päässeet sisälle.

Miehiä harmittaa. Työpäivä on jo päättynyt ja pitäisi saada tavarat mukaan ja mennä kotiin.

– Kiinniotto oli pelkkää pelottelua, sanoo Vjatjeslav.

– Halusivat näyttää esimerkkiä muille. Olisivat yhtä hyvin voineet tulla ihan hiljaa tänne ja ottaa hänet kiinni, jos se oli välttämätöntä.

Hieman kauempana joukko naisia seuraa hätätilaviraston ympärillä liikkuvia toimittajia. Heidän mielestään kiinniotto ja etsintä ovat hyvä merkki.

– Tämä on erittäin hyvä, jos tällä tavalla korruptio vähenee edes hieman, se on meille vain eduksi.

Naiset kysyvät, ymmärränkö ollenkaan, mitä korruptio tarkoittaa. Kerron, ettei Suomessa ole vastaavaa kuin heillä. Suomessa lähdemme siitä, että saamme verorahoillamme palveluja, kuten koulutusta ja terveydenhoitoa.

– Mekin maksamme veroja, ja kuitenkin täytyy maksaa koululle, lääkärille tai päiväkodille ylimääräistä, sanoo yksi naisista.

– Pidättekö meitä villi-ihmisinä, kysyy toinen.

Kerstin Kronvall, Yle, Kiova

Lue seuraavaksi