Saudi-Arabia aloitti sotilasoperaation Jemenissä

Saudi-Arabian mukaan tarkoituksena on puolustaa Jemenin hallintoa. Aluksi käytössä ovat ilmaiskut, mutta Saudi-Arabia liittolaisineen on varautunut myös muihin sotatoimiin.

Ulkomaat

Saudi-Arabia kertoo hyökänneensä ilmaiskuilla huthi-kapinallisia vastaan Jemenissä. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä aloitetut iskut ovat kohdistuneet useisiin kohteisiin.

Washingtonissa puhuneen Saudi-Arabian Yhdysvaltain-suurlähettilään mukaan sotilasoperaation tarkoituksena on puolustaa Jemenin hallintoa. Ilmaiskujen lisäksi Saudi-Arabia ja sen liittolaiset ovat varautuneet muihin sotatoimiin.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman yhdysvaltaisen virkamiehen mukaan Yhdysvallat tukee iskuja, mutta lähde ei kertonut tarkemmin, millaisesta tuesta on kyse. Saudi-Arabian lähettiläs sanoi aiemmin, ettei Yhdysvallat osallistu varsinaiseen sotilasoperaatioon.

Köyhässä Jemenissä on meneillään monimutkainen valtakamppailu, johon on kietoutunut myös Arabian niemimaan suurvalta Saudi-Arabia. Jemenin presidentti Abd-Rabbu Mansur Hadi on aiemmin pyytänyt sotilaallista apua Persianlahden valtioilta.

Shiialaiset huthi-kapinalliset ottivat jo syyskuussa hallintaansa Jemenin pääkaupungin Sanaan. Viime päivinä huthit ovat lähestyneet eteläistä satamakaupunki Adenia ja saaneet haltuunsa lentotukikohdan 60 kilometriä Adenista pohjoiseen.

Lentotukikohta oli Yhdysvalloille tärkeä lennokkisodankäynnissä niemimaan al-Qaidaa vastaan. Yhdysvallat evakuoi äskettäin sotilaansa Jemenistä.

Saudi-Arabian hallinto arvelee, että sen vastapeluri Iran aseistaa ja kouluttaa huthi-kapinallisia, jotka ovat liittoutuneet Jemenin entisen presidentin Ali Abdullah Salehin kanssa.

Jemeniä kolme vuosikymmentä itsevaltaisesti hallinnut Saleh joutui luopumaan presidentin virasta vuonna 2011 kansannousun seurauksena. Hän on kuitenkin saanut puolelleen osan armeijasta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset