Avainministereille kutsu perustelemaan Talvivaaran purkuputken tarpeellisuutta

Sotkamolaisten lähetystö on esittänyt avoimen kutsun pääministerille, elinkeinoministerille sekä ympäristöministerille seminaariin, joka käsittelee Talvivaaran purkuputkea ja poikkeusjuoksutuksia. Samalla lähetystö luovuttaa adressin Talvivaaran purkuputkea vastaan.

Talvivaara
Purkuputkea rakennetaan Talvivaaralla.
Jarmo Nuotio / Yle

Sotkamon lähetystö on esittänyt avoimen kutsun pääministeri Alexander Stubbille (kok.), elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle (kok.) sekä ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.) Talvivaaran käsitellyn jäteveden purkuputkesta ja juoksutuksista.

Lähetystö haastaa ministerit Talvivaaran hoidosta vastaavina päättäjinä kertomaan ympäristö- ja sosiaalliset perustelunsa Talvivaaran purkuputkelle ja lisäjuoksutuksille. Lähetystö on sitä mieltä, että hallituksen nykyiset järjestelyt asiassa eivät ole yhteiskunnan kokonaisedun mukaisia, siksi lähetystö toivoo, että ministerit osallistuisivat seminaariin.

Samalla sotkamolaisten lähetystö luovuttaa adressin Talvivaaran purkuputkea vastaan hallituksen Talvivaara-toimistolle ja konkurssiasiamies Helena Laineelle.

Adressin allekirjoittaneet sotkamolaiset ja Oulujoen reitin mahdollisesti tulevat haitankärsijät katsovat, että Talvivaaran purkuputki ja jatkuvat päästöt ovat kohtuuttomia, kertoo lähetystö kutsussaan. Heidän mukaansa todennäköisinä haitankärsijöinä ovat ranta-asukkaat, mökkiläiset sekä muut elinkeinot kuten matkailu, kalatalous sekä maatalous.

Lähetystö sanoo kutsussaan, että käsitellyn jäteveden kunnollinen puhdistus on ainoa oikea ja kestävä ratkaisu ongelmaan. Lähetystön mukaan esimerkiksi louhoksessa olisi tilaa vesille siksi aikaa, että oikea vedenpuhdistus ehditään rakentamaan.

Helsingissä järjestetään maanantaina seminaari, jossa muun muassa asianajaja ja Sotkamon kunnanvaltuutettu Ari Korhonen (ps.) pitää puheenvuoron Talvivaaran purkuputken ja lisäpäästöjen oikeutuksesta, lisäksi seminaarissa puheenvuoron käyttävät muun muassa dokumentaristi Hannu Hyvönen sekä biokemisti Jari Natunen, jotka ovat kuuluvat molemmat Talvivaara-kriitikkoihin.