1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Espoo testaa sähköistä ylioppilaskoetta – uusi langaton tekniikka käyttöön

Espoossa testataan tänään torstaina sähköistä ylioppilaskoetta langattomalla tekniikalla. Aiemmin kaupunki on kokeillut sähköistä ylioppilaskoeympäristöä vain kiinteässä langallisessa verkossa. Kilometrien pituinen kaapeliviidakko sai opettajat toivomaan langatonta järjestelmää.

Kuva: Yle

Olarin lukiolaiset pääsevät tänään alkavassa pilotoinnissa testaamaan, onko sähköisen ylioppilastutkinnon järjestäminen langattomasti varteenotettava vaihtoehto. Kaksipäiväiseen testiin osallistuu lähes kaksisataa opiskelijaa.

Aiemmin sähköistä ylioppilaskoeympäristöä on testattu Espoossa vain kiinteässä langallisessa verkossa. Kilometreittäin kaapeleita kiemurteli lattioilla, kun jokaisen kokelaan kone piti kytkeä verkkoon.

Nyt opettajien toive sähköisestä mutta langattomasta ylioppilaskokeesta saattaa toteutua, jos kaikki sujuu hyvin tämänpäiväisessä testissä.

Olarin koulun ja lukion rehtorin Kaisa Tikan mukaan langattomuuden suurimmat ongelmat liittyvät siihen, miten pystytään varmistamaan, ettei langatonta verkkoa pystytä häiritsemään kokeen aikana, ja ettei lähiympäristössä käytetä muita langattomia verkkoja samaan aikaan.

Kokeessa käytetään ylioppilastutkintolautakunnan kehittämää Abitti-kurssikoejärjestelmää, jonka avulla lukiot valmistautuvat sähköiseen ylioppilastutkintoon.

Ylioppilastutkinto muuttuu sähköiseksi vaiheittain. Ensimmäisenä sähköisiksi muuttuvat saksan, maantieteen ja filosofian kokeet syksyllä 2016. Kokonaan ylioppilastutkinto on sähköinen keväästä 2019 alkaen.