Trafin ilmailujohtaja turmalennon uusista tiedoista: Tukevat aiempia tietoja ohjaamon niukasta kommunikoinnista

New York Times -lehden mukaan Alpeille syöksyneen Germanwingsin lentokoneen ohjaamossa olisi ollut vain toinen piloteista onnettomuushetkellä. Tiistaina tapahtuneessa turmassa kuoli 150 ihmistä.

Kotimaa
Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.
Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kommentoi Aamu-tv:ssä viimeisimpiä arvioita Germanwingsin matkustajakoneen tiistaisesta turmasta Ranskan Alpeilla.

Trafin ilmailujohtajan Pekka Hentun mukaan yhdysvaltalaislehti New York Timesin esittämät tiedot, että vain toinen Germanwingsin turmakoneen piloteista olisi ollut ohjaamossa onnettomuushetkellä, tukevat aiempia tietoja ohjaamon niukasta kommunikoinnista.

– Tavallaan on ymmärrettävää, että eilinen tiedottaminen oli niukkaa asian saaman käänteen vuoksi. Tietysti tässä on tietty logiikka siihen, mitä tiedettiin, että ohjaamon sisäinen kommunikointi mitä ilmeisemmin on ollut niukkaa. Tämä saattaisi olla selitys siihen, että toinen ohjaajista on poistunut ohjaamosta, Henttu sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Lehden tietojen mukaan pilotit olivat lennon alkuvaiheessa keskustelleet rauhallisesti. Lehti kirjoittaa, että myöhemmin toinen piloteista olisi poistunut ohjaamosta, eikä päässyt tämän jälkeen enää yrityksistä huolimatta takaisin. Lehti perustaa tietonsa nimettömään sotilaslähteeseen, joka on osallistunut turman tutkintaan.

Henttu sanoo, että eurooppalaisten sääntöjen mukaan pilotti voi poistua ohjaamosta vain käymään vessassa. Hänen mukaansa ohjaamon ovi on käsiaseen kestävä erittäin turvallinen ovi.

– Ohjaamosta käsin voidaan estää pääsy sisälle kokonaan, mutta myös jos on hätätilanne niin miehistön jäsen voi tulla tietyllä menettelyllä sisään, ellei sitä ole erikseen ohjaamosta käsin estetty.

Henttu uskoo, että onnettomuuden syy saadaan selville.

– Täydellinen kuva saadaan, kun tallennetiedot yhdistetään. Silloin kuva muodostuu varsin tarkaksi siitä, mikä tapahtumaketju on ollut.