Professori: Lentoliikenteeseen tullut lisää mystisiä elementtejä

Halpa hinta ei tee lentämisestä vaarallisempaa. Kansainväliset säännöt ovat tiukat ja kaikille samat.

Kotimaa

Nyt odotetaan vastausta siihen, oliko toinen lentäjistä poistunut ohjaamosta Ranskan Alpeilla tapahtuneessa lentoturmassa, ennen koneen maahan syöksymistä.

Tampereen teknillisen yliopiston liikenne- ja kuljetustekniikan professorin Jorma Mäntysen mukaan lentoliikenteeseen on tullut lisää mystisiä elementtejä.

– Tämä viimeisin onnettomuus ja Malesian Airlinesin viimevuotinen turma osoittavat, että mystinen elementti on tullut lentoliikenteeseen. Malesian tapauksessakin kone katosi, sitä ei koskaan löydetty, eikä vieläkään tiedetä mistä oli kysymys. Tässä Germanwingsin tapauksessa on samanlaisia mystisiä elementtejä eli ei tiedetä mitä on tapahtunut, Mäntynen sanoo Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Hän kuitenkin uskoo, että Germanwingsin tapaus saadaan selvitettyä.

Mäntynen muistuttaa, että toisaalta lentoliikenne on pitkällä aikavälillä muuttunut yhä turvallisemmaksi.

– Tietysti kun liikennemäärä on koko ajan kasvavat, niin on ihan matematiikkaa, että näitä sattuu enemmän.

2000-luvulla useina vuosina lentoliikenteessä on ollut noin 900 – 1000 kuolemantapausta.

– Vuosi 2013 oli ennätysalhainen eli oli noin 260 kuollutta, mikä on saman verran kuin Suomen tieliikenteessä vuosittain kuolleiden määrä.

Halpa hinta ei tee lentämisestä vaarallisempaa

Mäntysen mukaan se, että halpalentoyhtiöt olisivat muita turvattomampia, ei ole totta.

– Siinä, että halpa olisi huonoa ei ole perää ollenkaan. Kansainväliset turvallisuusmääräykset ovat hyvin tiukat ja kaikille samat ja niitä kontrolloidaan tarkasti eikä millään yhtiöllä ei ole varaa menettää lentolupaansa ja mainettaan, Mäntynen sanoo.

Hänen mukaansa on tietenkin totta, että on erilaisia lentämisen kulttuureja ja joissakin Afrikan ja Aasian maissa on ns. mustan lista yhtiöitä.

Professori muistuttaa, että lentoala on ala, johon kohdistuu jatkuvasti kaikenlaisia episodeja.

- Yleensä sellaisen satuttua tapahtuu matkustajamäärissä pieni notkahdus, mutta se jää lyhytaikaiseksi, mikä kertoo siitä, että ihmisillä on suuri tarve kansainväliseen liikkumiseen. Lentoliikenteen määrä on kaksinkertaistunut noin 15 vuoden välein, hän kertoo.