Riikka Sarasoja-Lilja lopettaa hiihtouransa: "En ole enää valmis laittamaan itseäni likoon 24/7"

Hiihtäjä paljastaa blogissaan, että ammattiurheilijan urasta luopuminen ei ole helppoa. Viikonlopun aikana syntynyt päätös kuitenkin pitää.

Riikka Sarasoja-Lilja Kuva: Lehtikuva

Riikka Sarasoja-Lilja on päättänyt luopua ammattihiihtäjän urastaan. Sarasoja-Lilja on muun muassa voittanut SM-tasolla kolme kultaa ja vuoden 2010 Vancouverin olympialaisissa sprinttiviestistä lohkesi kahdeksas sija.

Savitaipaleelta kotoisin oleva Sarasoja-Lilja perustelee päätöstään blogipostauksessa (siirryt toiseen palveluun), joka julkaistiin torstaiaamuna hieman ennen yhdeksää.

– Cheek sen hyvin kiteytti. "Rohkeus ei oo sitä, ettei pelota, vaan et uskaltaa hyppää, vaik ei tiedä selviikö elossa." Tällä hetkellä hyppääminen tarkoittaa sitä, että on uskallettava ottaa askel pois tavoitteellisesta kilpaurheilusta. Asiasta, jota niin kovasti rakastan, mutta johon en ole enää valmis laittamaan itseäni likoon 24/7.

Sarasoja-Lilja kokee, ettei saavuttanut kaikkia niitä sijoituksia, joita hän oli urallaan toivonut. Hiihtäjä pitää uraansa silti opettavaisena ja paljon antaneena ajanjaksona.

Soutamista ja huopaamista

Ammattiurheilijan urasta luopuminen ei ollut hiihtäjälle helppoa ja päätös horjui useampaan otteeseen.

Kuitenkin ensimmäinen ajatus sunnuntaiaamuna oli, että en hitossa lopeta.

Riikka Sarasoja-Lilja

– Lauantain pitkien pohdintojen (itkun, naurun ja juttelun) jälkeen ymmärsin, että jatkaisin vääristä syistä. Kuitenkin ensimmäinen ajatus sunnuntaiaamuna oli, että en hitossa lopeta. Sama ajatus kummitteli vielä keskiviikkonakin... No, ehkä tämä soutaminen ja huopaaminen kertoo siitä, kuinka iso päätös tämä on minun elämässäni ja toisaalta miten tunteella olen urheilua tehnyt, sekä kuinka vaikeaa on luopua.

– Olisi hienoa valjastaa tämä hiihtoon kohdistettu intohimo, perfektionismi, päättäväisyys ja omistautuminen johonkin mistä maksetaan palkkaa, työtarjouksia siis kehiin, Sarasoja-Lilja kertoo blogissaan.