Talvivaaran osakkeilla käydään kauppaa – tappiot voi vähentää verotuksessa

Pörssiyhtiö Talvivaaran osakkeilla käydään edelleen kauppaa, vaikka osakkeiden myynti pörssissä keskeytettiin marraskuussa. Sijoittajat haluavat eroon yrityssaneerauksessa olevan yhtiön osakkeista, sillä tappiot voi vähentää verotuksessa.

talous
Talvivaaran portti
Jarmo Nuotio / Yle

Pörssiyhtiö Talvivaaran osakkeilla käydään jonkin verran kauppaa pörssin ulkopuolella. Pörssissä kaupankäynti keskeytettiin marraskuussa 2014, kun Talvivaaran tytäryhtiö, kaivostoiminnasta vastaava Talvivaara Sotkamo jätti konkurssihakemuksensa.

Listaamattomia arvopapereita välittävän Privanetin kautta Talvivaaran osakkeita on myyty muutamia miljoonia. Viimeisimmässä kaupassa osakkeiden myyntihinta oli 0,003 euroa per osake. Talvivaaran päätöskurssi marraskuussa 2014 oli 0,03 euroa.

– Vuoden lopulla myynnissä näkyi verotukselliset syyt. Osakekaupoista tehdyt tappiot voi vähentää verotuksessa. Osassa tapauksissa kyseessä on henkilö, jolla on ainoastaan Talvivaaran osakkeita eikä hän halua maksaa enää osakkeiden säilyttämisestä, sanoo Privanetin toimitusjohtaja Kimmo Lönnmark.

"Pahimmillaan joku maksanut osakkeiden myymisestä"

Lönnmarkin mukaan pienimmät myydyt erät ovat olleet sadan ja suurimmat 100 000 osakkeen luokkaa. Kun yhden osakkeen myyntihinta on noin 0,3 senttiä, on selvää, ettei Talvivaaran osakkeita myymällä lyödä rahoiksi.

– Meidän minimimaksu on 30 euroa, joten se tarkoittaa, että pahimmillaan joku on maksanut siitä, että on voinut myydä osakkeet pois, Lönnmark sanoo.

Privanetin kautta Talvivaara-kauppoja on tehty noin 50. Privanetin lisäksi Talvivaaraa myydään esimerkiksi pankkien kautta tai kahden välisillä suorilla kaupoilla.

– Monella on kiinnostus päästä osakkeista eroon verotuksellisista syistä. Osa miettii, jos yhtiölle löytyisi saneerauksessa vielä joku ratkaisu. Tilanne on odottava, sanoo Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen.

Jos saneerauksessa oleva yhtiö onnistuisi hankkimaan jostain uutta rahoitusta, tarkoittaisi se nykyisten osakkeenomistajien omistusten laimenemista, kun uudet rahoittajat tulisivat yhtiöön omistajiksi.