1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näkökulma: Suurvaltasoppa kiehui hellalle

Jemenin sodassa keitoksen pääainesosat löytyivät kahdesta alueen suurvallasta: Saudi-Arabiasta ja Iranista. Lähi-idän keittiöperinteen mukaisesti mausteita käytetään runsaasti. Suurvaltasopassa myös Yhdysvallat on joutunut liemeen, jossa oikea käsi ja vasen käsi sekoittavat eri kattiloita, kirjoittaa Lähi-idän kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian.

Ulkomaat
Marika Kataja-Lian.
Marika Kataja-Lian.Mikko Kuusisalo / Yle

Periaatteessa keiton resepti on selvä: sunnimuslimien koalitio on hyökännyt shiiakapinallisia vastaan. Äkkiseltään ajateltunta kyseessä on kahden läpi historian toisiaan vastaan taistelleen uskontokunnan kiista. Shiiat ja sunnit käyvät tälläkin hetkellä toisiaan vastaan taisteluita akselilla aina avoimesta sodasta terrori-iskuihin saakka lähes kautta Lähi-idän. Jemenissä sitten shiiojen ja sunnien porina kuohui taas yli laidan, avoimeksi sodaksi.

Lähi-idässä mikään ei ole kuitenkaan sitä, miltä se ensi silmäyksellä näyttää. Jemenissä taustalla on maan vuosikymmeniä jatkuneiden omien levottomuuksien lisäksi nimittäin paljon uskontokuntien välistä kiistaa mutkikkaampi suurvaltasoppa. Jemenin kuivalla aavikollla sopassa on liikaa kokkeja: Lähi-idän supervallat Saudi-Arabia ja Iran. Jemenistä on tullut näin jo neljäs Lähi-idän maa, jossa Saudi-Arabian ja Iranin toimet vaikuttavat aktiiviseen sotaan.

Viime kuun alkupuolella korkea-arvoinen iranilainen poliitikko Ali Reza Zakani riemuitsi, että Jemenin Sanaasta on tullut neljäs Iranin valtapiiriin liittynyt arabipääkaupunki – Damaskoksen, Bagdadin ja Beirutin lisäksi. Näiden pääkaupunkien kuuluminen Iranin valtapiiriin on vähintäänkin toiveikasta ajattelua, mutta sanoissa piilee totuuden siemen. Iran on viime vuosina pyrkinyt saamaan vaikutuspiiriinsä yhä aktiivisemmin Irakia, Syyriaa ja Libanonia.

Iranin käsikassarana näissä maissa toimii Libanonin shiialainen Hizbollah, joka on osallistunut aktiivisesti sotaan Syyriassa ja Irakissa. Libanonissa se paitsi pitää hallussaan Israelin vastaista rajaa myös tukee Libanonin armeijaa Isisin vastaisessa taistelussa rajoilla. Isisin uhka on kasvattanut Hizbollahin merkitystä Libanonissa, mitä esimerkiksi Saudi-Arabia ei ole voinut olla huomaamatta. Saudit ovat perinteisesti tukeneet Libanonia, mutta nyt esimerkiksi asekuljetukset armeijalle on jouduttu hoitamaan mutkien kautta Hizbollahin vuoksi.

Syyrian sodassa Saudi-Arabia on tukenut sunnikapinallisia, siis esimerkiksi edidtänyt aktiivisesti Isisin syntyä. Vallan vaihtuminen on kuitenkin tuonut arvioiden mukaan asiaan muutoksen, sillä Saudi-Arabia näyttäisi taipuneen äärijärjestöjen tuen sijasta kannattamaan poliittista neuvotteluratkaisua Syyrian sotaan.

Lähi-idän sosiaalisessa mediassa soppaa sekoittaa yhtä monta lusikkaa kuin varsinaisella rintamallakin. Sarkastiset analyysit sinkoavat. Twiittaajat muistuttavat, että vihollisen vihollinen ei ole sentään ystävä vaan joku, jolle annetaan koordinaatiotukea maaiskujen tueksi. Yhden twiittaajan mukaan kaikki al-Qaidaa vastaan voitokkaasti sotineet ovat sen jälkeen saaneet päälleen pommeja joko Saudi-Arabialta, Israelilta tai Yhdysvalloilta.

Yhdysvaltain kannalta Lähi-idän tilanne on vähintäänkin jakomielitautinen. Vasen käsi ja oikea käsi sekoittavat suurvaltasopan eri kattiloita. Jemenissä Yhdysvallat tukee Saudi-Arabian koalitiota – siis Iranin liittolaisia vastaan. Tismalleen samaan aikaan Irakissa Yhdysvallat on tehnyt ilmaiskuja Tikritissä äärisunniliike Isistä vastaan – siis Iranin liittolaisten puolella. Iskujen varsinainen tarkoitus oli tietysti osoittaa Irakille tukea, ettei Isisin vastainen ulkovaltojen taistelu Irakissa jäisi näennäisesti yksin Iranin harteille.

Kolmas Yhdysvaltain poriseva kattila on Sveitsin Lausannessa parhaillaan käytävät neuvottelut Iranin ydinaseohjelmasta. Ne ovat ratkaisevassa vaiheessa, kun takarajaan on vain viisi päivää. Yhdysvallat on jo pitkään pelännyt ydinneuvottelujen vaarantuvan Lähi-idän sotkujen takia. Keinulaudalla on muun muassa se, että Saudit vastustavat Iranin ydinsopimusta: mikäli Iranin annetaan rikastaa uraania, myös Saudeille on annettava sama mahdollisuus tasapainon vuoksi, katsotaan kuningaskunnassa. Vaarana on kahden uuden supervallan ydinasevarustelu – Israelin takapihalla.

Lausannen kabineteissa vaihdetaan tänään aivan takuuvarmasti sana jos toinenkin Lähi-idän viime yön tapahtumista. Todennäköisesti niistä aiheista on keskusteltu samoilla pelipaikoilla jo viime viikosta saakka, kun Yhdysvaltain John Kerry ja Iranin Mohammad Javad Zarif aloittivat tiiviit neuvottelut poikkeuksellisen radiohiljaisuuden vallitessa.

Sopan pohjalla muhii mausteena on vielä Lähi-idän perinteinen ainesosa eli öljy. Jemen sijaitsee Punaisenmeren rannalla ja Iran Persianlahden Hormuzinsalmen vieressä. Merialueiden läpi kulkee valtaosa koko maailman öljykuljetuksista. Eikä merialueiden hallintaa haluta edes teoriassa päästää minkään epämääräisen porukan valvottavaksi.

Pentagonissa ja Valkoisessa talossa on epäilemättä käynyt viime päivinä kuhina. Eikä ihmetytä, jos presidentti Barack Obama tarttuu tänä iltana illalliskeiton vuoksi päänsärkylääkepurkkiin.

Lue seuraavaksi