Astioiden ostosta tusina kerrallaan tuli vanhanaikaista

Kun perinnetietoinen kuluttaja lähtee esimerkiksi lautasostoksille, on hänen lähes pakko ostaa astioita joko kuusi tai kaksitoista kappaletta. Kotitalousneuvoja ei löydä tusinan tai puolen tusina säännölle perustetta, vaan suosittelee ostamaan astioita rennosti oman tarpeen mukaan.

Kotimaa
lautasia ja kuppeja
Soila Ojanen / Yle

Ostoksilta palaava ihmettelee itseään, kun on taas tullut pakottava tarve ostaa kuusi kulhoa, vaikka neljäkin riittäisi. Äidin vanhat neuvot astioiden ostamisesta puolen tusinan tai tusinan sarjoissa on iskostunut hieman liiankin hyvin mieleen.

Suuri perhe tarvitsi tusinan

Vaan mikä on tusinan lautasen säännön tausta?

Kohtuullisen laajalla soittokierroksellakaan ei aivan aukottomasti selviä, miksi tusina on muotoutunut astioiden ostamisen lukumäärän perusyksiköksi. Vastausta ei irtoa suoralta kädeltä Designmuseosta, Satakunnan Museosta tai alan kauppiailta.

Satakunnan Marttojen kotitalousneuvoja Sari Ruohomäki tietää kuitenkin kertoa, että ennen vanhaan astiasarja oli usein pakattu kuuden tai 12 kappaleen pakkauksiin. Sarjoissa erilaisten lautasten ja kuppien lisänä saattoi tulla myös kannuja ja tarjoiluvateja.

– Isoja pakkauksia ostettiin mielellään lahjoiksi. Rahat voitiin kerätä kimpassa, Ruohomäki kertoo.

Kahdelletoista lautaselle Ruohomäki antaa perheiden arkihistoriaan liittyvän käytännöllisen selityksen. Perheet olivat suurempia kuin nykyään. Ennen ydinperheeseen kuuluivat usein myös isovanhemmat. Astioita tarvittiin enemmän kuin nykyään.

Kauppiaiden kannalta valmiit pakkaukset olivat käteviä, sillä silloin ei jäänyt hyllyyn orpoja yksittäiskappaleita.

Nykyään vaikka yksi kerrallaan

Astioita ostetaan nykyään harvoin tusinaa.

– Monet astiat on pakattu neljän tai kahden kappaleen pakkauksiin. Astioita ostetaan myös yksittäin, Sari Ruohomäki huomauttaa.

Hänen mielestään vanhan tusinasäännön voikin jo unohtaa. Hän on itse ostanut nelihenkiselle perheelleen astiat viidelle, jotta on varalautanen rikkoutumisen varalle.

Kattauksien tekeminenkin on muuttunut vähemmän muodolliseksi. Pöytään voi kattaa erivärisiä ja eri sarjoihin kuuluvia astioita vapaasti.

– On ihan sallittua yhdistellä erilaisia astiasarjoja ja käyttää värejä, vinkkaa Ruohomäki.