1. yle.fi
  2. Uutiset

Luurankolöytö kertoo: Rintasyöpää sairastettiin jo 4 200 vuotta sitten

Syöpä ei ole vain tämän päivän elintasosairaus, kuten joskus väitetään. Arkeologisten löytöjen vähyys selittyy muilla syillä. Löytöjen joukossa on myös syöpäkipujen lievityskeino, joka on edelleen käytössä.

Ulkomaat
 Lantion ja reisien luut hiekkaisessa maassa
Qubbet el-Hawasta löydetyt luut kuuluivat naiselle, jonka rintasyöpä tappoi 4 200 vuotta sitten. Egyptian Ministry of State of Antiquities

Egyptistä on löytynyt kaikkien aikojen vanhin tunnettu rintasyöpätapaus. Qubbet el-Hawan nekropoliin 4 200 vuotta sitten haudatun vainajan luurangossa on selviä merkkejä etäpesäkkeitä levittäneestä rintasyövästä, kertovat espanjalaistutkijat.

Nainen kuului Elefantinen kaupungin ylimystöön. Hänen luurankonsa kertoo, että hän sairasti rintasyöpää pitkään ja menetti sen vuoksi luultavasti koko toimintakykynsä.

Espanjalaisen Jaénin yliopiston tutkijat ovat tehneet kuuden vuoden ajan kaivauksia Qubbet el-Hawassa. Päätavoitteena on luoda selvä kuva siitä, miten faraoiden ajan lopulla kukoistaneessa kaupungissa elettiin ja miten vainajat haudattiin.

Arkeologit ovat löytäneet vain 200 syöpätapausta

Vaikka syöpä on nykymaailmassa yleisimpiä kuolinsyitä, sen merkit puuttuvat arkeologisista löydöistä lähes täysin. Syöpää sairastaneiden jäänteitä tunnetaan vain noin 200.

Se on herättänyt olettamuksia, että syöpä on toisaalta elintasosairaus, toisaalta ehtii vasta nykyisin puhjeta, koska ihmiset elävät pitempään kuin muinaisina aikoina. Nykymaailmassa yli kolme neljännestä syöpätapauksista havaitaan yli 55-vuotiailla. Menneinä aikoina harva ehti elää siihen ikään.

Egyptiläislöytö ja viime vuonna Sudanista löytynyt kolmen tuhannen vuoden takainen rintasyövän uhri kuitenkin vahvistavat käsitystä siitä, että Niilin laaksossa syöpää sairastettiin jo muinoin. Vuosien varrella yksittäisiä löytöjä on tehty myös muualta maailmasta.

Egyptissä tehtyjen löytöjen joukkoon kuuluu eturauhassyöpään kuolleen miehen muumio. Sitä tutkineet egyptiläiset paleopatologit arvioivat miehen 50–60-vuotiaaksi ja sanovat, että hänen kuolemansa laajalle levinneeseen tautiin oli hidas ja tuskallinen. Kuolemasta on noin 2 200 vuotta.

100 000 luurankoa odottaa tutkijaa

Vuosituhansien takaisten syöpätapauksien jäljille päästään nykyisin aiempaa helpommin tarkkojen kerroskuvauslaitteiden ansiosta. Laitteita, joilla voidaan havaita jopa alle millimetrin kokoisia kasvaimia, on ollut tukijoiden käytössä kymmenisen vuotta.

Edelleenkin tutkijoita kuitenkin pakoilevat ne syövät, joista ei ole jäänyt merkkejä luihin, eli suurin osa: noin 90 prosenttia syövistä on pehmytkudossyöpiä. Muumioista nekin voivat olla havaittavissa, mutta muumioita löytyy vähän.

Lisäksi valtaosa tähän päivään mennessä löydetyistä luurangoista odottaa, että tutkijat ehtisivät perehtyä niihin. Kokoelmissa ympäri maailmaa arvioidaan olevan noin sata tuhatta luurankoa, joista vasta pieni osa on tutkittu.

Tutkijat toivovat, että uusin egyptiläislöytö valaisee sitä, ymmärrettiinkö menneisyydessä syövän luonne ja miten tautia yritettiin hoitaa. Viime vuonna saatiin jo näyttöä syöpäkipujen lievityskeinosta, joka on edelleen käytössä.

Ukokin prinsessaksi nimetty, suurta huomiota saanut tatuoitu vainaja 2 500 vuoden takaa säilyi Siperiassa Altain ikijäässä. Tutkimuksissa on selvinnyt, että nainen kuoli rintasyöpään.

Hänen hauta-aarteissaan oli kannabista, jota naisen on todettu käyttäneen. Hänen arvellaan turruttaneen sillä juuri syöpäkipujaan, joskin hänellä oli ollut myös kivulias osteomyeliitti eli luutulehdus aina lapsesta asti.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi