Sandvik harkitsee Turun tehtaan sulkemista

Konepajayhtiö Sandvik harkitsee Turun Runosmäessä sijaitsevan tehtaansa sulkemista. Tehdas menisi kiinni aikaisintaan kesällä 2016.

Kotimaa
Sandvik 26.3.2015
Petra Ristola / Yle

Konepajayhtiö Sandvik harkitsee Turun tehtaansa sulkemista. Yhtiö tiedotti asiasta henkilöstölleen torstaina. Turussa Vahdontien tehtaalla työskentelee 470 henkilöä.

Sandvik kertoo, että koska se harkitsee Turun tehtaan sulkemista, on neuvottelujen piirissä on koko Turun toimipaikan henkilöstö. Yhteensä neuvottelujen piirissä on siis noin 470 henkilöä.

Yhtiön tiedotteen mukaan Sandvik Mining and Construction aloittaa yhteistoimintaneuvottelut Turun ja Tampereen toimipaikoilla sopeuttaakseen organisaatiota ja tuotantokapasiteettia vastaamaan toimintaympäristön rakenteellisia muutoksia ja parantaakseen kilpailukykyä ja tuottavuutta.

Lisäksi Tampereella neuvottelut saattavat johtaa enintään 30 henkilön vähentämiseen.

Turun tehdas loppuu aikaisintaan vuoden 2016 puolivälissä

Mikäli Turun tehdas loppuu, tapahtuu se yhtiön mukaan asteittain.

Sandvikin mukaan tehdas lopetettaisiin joka tapauksessa vuoden 2016 aikana. Ovet Runosmäessä menisivät kiinni aikaisintaan kesällä ja viimeistään vuoden lopussa.

Maajohtaja Arto Karjalaisen mukaan kaivoslaitteita valmistetaan jatkossa maailmanlaajuisesti yhä suuremmissa yksiköissä.

– Tällä pyritään siihen, että valmistuskustannukset laitetta kohden saadaan alhaisemmaksi. Koko kapasiteetti saadaan myös tehokkaampaan käyttöön, sanoo Karjalainen.

Karjalainen ei ota kantaa siihen, miten tehtaan sulkeminen toteutetaan, jos siihen vaihtoehtoon päädytään.

– Yt-neuvottelut alkavat ensi viikon tiistaina. Käytännön järjestelyt täsmentyvät neuvottelujen kuluessa, sanoo Karjalainen.

Karjalainen ei halua ottaa kantaa siihen, moniko Turun tehtaan työntekijöistä päätyisi kortistoon, jos tehdas menee kiinni.

– Tämäkin asia selviää sitten yt-neuvotteluissa, toteaa Karjalainen.

Pääluottamusmies: Perustelut eivät ole riittävät

Pääluottamusmies Antero Palomäki pitää yhtiön kaavailuja järkyttävinä. Yhtiön ilmoittama heikentynyt markkinatilanne ei hänen mukaansa oikeuta näin rajuihin toimiin.

– Meillä on täällä hyvät ja kilpailukykyiset tuotteet. Täällä on koko ajan toimintaa kehitetty ja palkattu lisää väkeä. Tämmöinen päätös ei sovi kenenkään ajatusmaailmaan, sanoo Palomäki.

Palomäki on myös Turun metallityöväen ammattiosasto 49:n puheenjohtaja. Sandvikin Turun tehtaan väestä 250 kuuluu Metalliliittoon.

Yt-neuvottelut Turun tehtaalla alkavat tiistaina 31.3.2015.

– Pakko ne neuvottelut on käydä ja yrittää hankkia mahdollisimman hyvä ratkaisu. Jos kerran koko organisaatio käydään läpi, niin yritetään jostain saada myönnytyksiä sieltä työntekijöiden suuntaan, sanoo Palomäki.

Turun tehtaan väki poistui työpaikoiltaan torstaina tiedotustilaisuuden jälkeen.

– Henkilöstö otti uutisen niin, että kaikki lähtivät kotiin. Maanantaina palataan sitten töihin ja yritetään jatkaa hommia kuten ennenkin, kertoo Palomäki.

Kauppakamari: Lopettaminen olisi kova isku

Turun kauppakamarin johtaja Jarkko Heinonen pitää tehtaan mahdollista lopettamista erittäin kovana iskuna. Heinosen mukaan Sandvik on Turun talousalueen johtava yksikkö kone- ja metalliteollisuusalalla.

Heinosen mukaan yritys on kehittänyt toimialaa alueella. Tehtaan toiminnan loppumisella on isot suorat ja myös epäsuorat vaikutukset.