Mökillä on mukavaa, mutta miksi? Vastaus voi piillä puussa

Sisustuksessa luonnonmateriaalit, erityisesti puu, vähentävät stressiä, laskevat sykettä ja koetaan yleisesti keinomateriaaleja miellyttävämmiksi. Toimistoja ei voi mökeiksi muuttaa, mutta luonnonmateriaaleja kannattaisi sisustusarkkitehdin mukaan suosia myös työpaikoilla.

Kotimaa
Sauna järven rannalla.
Sanna Kähkönen / Yle

Työelämässä stressin määrä on kasvanut ja sen ennustetaan lisääntyvän edelleen. Yhtenä lääkkeenä tähän voisi olla tilojen restoratiivinen suunnittelu, eli luonnonmateriaalien ja moniaistisuuden suosiminen sisustuksessa.

Sisustusarkkitehti ja kalustemuotoilija Marjut Nousiainen on ollut mukana tuottamassa yhdessä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa opasta restoratiivisesta eli elvyttävästä suunnittelusta.

– Ihmiset ovat etääntyneet luonnosta. Luonnonmateriaalit, kuten erityisesti puu, ja esimerkiksi luonnonvalon käyttäminen sisustuksessa tukee stressin vähenemistä ja ihmisen elpymistä, tiivistää Nousiainen.

Tuottavuus nousee luonnonmateriaalien keskellä?

Ihmiset viettävät jopa 90 prosenttia ajastaan sisällä. Ei siis ole aivan yhdentekevää millaisessa ympäristössä aikansa kuluttaa.

Nousiaisen mukaan kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että muun muassa keskittymiskyky paranee ja tuotteliaisuus nousee, jos työympäristössä on puumateriaaleja.

– Tutkimuksissa on mitattu sekä psykologisia että fysiologisia vaikutuksia kyselyillä ja esimerkiksi syke- ja ihon sähkönjohtavuuden mittauksilla.

Tämän on havainnut meistä suomalaisista jokainen joskus mökkeilyä tai saunomista harrastanut: sieluhan lepää löylyissä tai hirsimökin terassilla järvimaisemaa katsellen.

– Esimerkiksi puumateriaalilla on useita etuja: se on miellyttävä koskea, kaunis katsella ja kuulostaakin hyvältä. Puu myös tuoksuu hyvälle. Lisäksi sillä on tutkitusti sisäilmaa parantava vaikutus, sillä se on hygroskooppinen eli kosteutta tasaava materiaali, listaa Nousiainen.

Puulla ei tarvitse päällystää kaikkia pintoja

Esimerkiksi toimistoympäristöä ei sentään ihan mökkimäiseksi voi muuttaa. Eikä lattiasta kattoon puupaneloitu asunto kaikkia miellytä. Mikä siis neuvoksi?

– Luonnonvalo olisi olennaisin. Ikkuna, josta olisi mielellään luontonäkymä. Mutta myös kasveja voi käyttää ja tärkeää olisi myös, että on oma kontrolli tilasta eli valon ja melun sääntely, Nousiainen luettelee.

– Käsitys puupaneelista ainoana on aika vanhanaikainen, onneksi on tarjolla monenlaisia puuverhousmateriaaleja.

Eikä talon muutenkaan tarvitse olla puuta lattiasta kattoon. Nousiaisen mukaan tutkimuksissa on selvitetty sopivaa suhdetta sille, kuinka paljon puupintaa olisi hyvä olla näkyvissä.

– Se luku ei ole lähelläkään sataa prosenttia – mieluummin noin puolet.