Parasta ovat pinaattilätyt ja hernekeitto – kouluruokalassa saa santsata

Kun lumijokisten koululaisten suosikkiruokaa kysyy, yksi on ylitse muiden: pinaattilätyt. Myös hernekeitto saa pisteitä. Lumijoen koulu on saanut tunnustusta hyvästä ruoastaan.

ilmiöt
Lumijoen koulun kokki Anna-Maija Lukkarila tarjoilee oppilaalle broilerikiusausta.
Oulussa on jo aiemmin linjattu, että kaupungin ateriatuotantoa keskitetään isompiin tuotantoyksiköihin. Keskuskeittiöiden määrä vähenee kolmannekseen.Kati Teirikko / Yle

Pinaattilätyt, hernekeitto, riisi ja kalkkunahöystö. Siinä Lumijoen peruskoulun neljäsluokkalaisten kouluruokasuosikit. Myös lihakäristys saa pisteitä koululaisilta.

Lumijoen koululle on myönnetty kouluruokadiplomi ensimmäisenä pohjoispohjalaisena kouluna. Se tarkoittaa, että kouluruokalassa on edistetty ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävää kouluruokaa. Ajatuksena on myös, että kouluruokailu on oppimistilanne.

Koulukeittiön kokit Aira Aspegren ja Anna-Maija Lukkarila ovat ylpeitä ruokalan saamasta tunnustuksesta. Heidän mielestään tärkeintä on, että kokit tekevät työnsä hyvin ja koululaisille on ennen kaikkea tärkeää, että maha täyttyy.

Koulun ruokasaliin mahtuu kerrallaan 150 syöjää, joten neljänsadan koulun oppilaat ruokailevat porrastetusti.

Lähiruokaa omasta keittiöstä

Resepti hyvään kouluruokaan on selkeä.

– Saamme tehdä ruoan omassa keittiössä ja käyttää lähiruokaa. Perunat tulevat meille läheltä Siikajoelta, voimme käyttää tuoretta kalaa ja maustaa itse ruokamme. Saamme tehdä myös riittävästi ruokaa, jotta lapset saavat syödä mahansa täyteen. Lumijoki on itsenäinen kunta, joten saamme itse päättää, Aira Aspegren sanoo.

Ruokalassa saa käydä santsikierroksella vaikka useampaan otteeseen, jos siltä tuntuu. Torstaina ruokana oli broilerikiusausta, jota moni oppilas kävi hakemassa vielä toisen tai kolmannen kierroksen.

Tarjottava ruoka on perusruokaa: erilaisia keittoja, kastikkeita ja vaikkapa karjalanpaistia.

– Pinaattilätyt, riisipuuro, hernekeitto ja kalakeitto, Anna-Maija Lukkarila luettelee suosittuja ruokia.

Aivan yhtä helposti lapsille ei maistu esimerkiksi lihakastike.

Kokeilla on hyviä muistoja omista kouluruokailuajoistaan.

– Omassa pienessä kyläkoulussani oli aivan ihanaa, kun keittäjä teki ruismarjapuuroa, Aspegren muistelee.

– Minä kävin tämän saman Lumijoen koulun. Muistan herkkuina pinaattikeiton, kananmunan ja makkarasiivun, sanoo puolestaan Lukkarila.