One Direction -fanit surun vallassa – Aikuinen, älä naura teinin tunneryöpyille

Poikabändi One Directionin jäsenen eroilmoitus on saanut nuoret fanit epätoivon valtaan. Sosiaalisessa mediassa kiertää videoita rankasti surevista teinitytöistä. Itkuvideoita on jaettu myös vitseinä.

Kotimaa
One Direction -bändin fanit odottivat hotellin edessä Santiagossa, Chilessä 29. huhtikuuta 2014.
Felipe Trueba / EPA

Brittiläis-irlantilainen poikabändi One Direction ilmoitti keskiviikkona, että yksi sen jäsenistä jättää yhtyeen. Zayn Malikin lähtö on saanut yhteen nuoret fanit suremaan näkyvästi. Sosiaalisessa mediassa kiertää itkuvideoita One Direction -faneista, joiden tunteenpurkaukset ovat voimakkaita.

Faniuteen perehtynyt mediatutkija Kaarina Nikunen Jyväskylän yliopistosta sanoo, että faneille bändin jäsenen lähtö voi oikeasti olla rankkaa.

– Kyllä sellainen on tietyllä tavalla iso menetys. Faniuteen liittyy paljon rakastumisen kaltaisia tunteita.

– Fanikäytännöt ovat myös opittuja. Se, että tehdään videoita ja muuta, voi liittyä siihen, että sille on oma paikkansa. Että näin kuuluu reagoida ja tähän kuuluu, että tehdään video, Kaarina Nikunen sanoo.

"Pikemminkin voisi vähän myötäillä"

One Direction -fanien itkuvideoita on jaettu sosiaalisessa mediassa myös vitseinä. Mediatutkija Kaarina Nikusen mielestä fanitunteiden pilkkaaminen ei ole aikuisilta hienotunteista käytöstä.

– Sillä hetkellä, kun tämä menetyksen tunne on kauhean kova, sen pilkkaaminen on aika epäviisasta.

Kaarina Nikunen itse lähtisi ennemminkin myötäelämiseen.

– Minulle ei tulisi mieleenkään tehdä oman tyttären kohdalla niin. Ehkä pikemminkin voisi vähän myötäillä, että onpa tosi kurja juttu, että näin on käynyt.

Moni aikuinen on aikanaan itsekin fanittanut tulisesti, ja tutkijan mukaan fanius on pysynyt vuosikymmenten ajan monin tavoin samanlaisena. Netin myötä faniutta pystytään kuitenkin jakamaan entistä enemmän, ja siitä on tullut globaalimpaa.

One Direction esiintyi Estadio Nacional -areenalla, Chilessä 30. huhtikuuta 2014.
One Direction esiintyi Estadio Nacional -areenalla, Chilessä 30. huhtikuuta 2014.Stringer / EPA

Fanittaminen ei ole tyttöjen yksinoikeus

Kaarina Nikunen ei ihmettele One Direction -fanien laajaan levitykseen tekemiä itkuvideoita. Faniutta on aina pyritty tuomaan eri tavoin esiin ja se halutaan näyttää muille.

– Se on tietysti nykyistä populaarikulttuuria, että aika lailla kaikki asiathan jaetaan videoina ja kuvina. On myös esimerkkejä, aiemmissa tapauksissa on ehkä toimittu samalla lailla. On paljon fanivideoita, missä fanit jakavat muiden kanssa oman faniutensa eri vaiheita tai tapauksia.

Fanittaminen mielletään usein juuri teinityttöjen yksinoikeudeksi. Fanitutkimuksen mukaan faneja on kuitenkin laidasta laitaan: eri ikäisiä, naisia ja miehiä, tyttöjä ja poikia. Nikusen mukaan pojat fanittavat bändejäkin yhtä lailla, mutta se mielletään enemmän asiantuntijuudeksi.

– Tässä lajityypissä, populaarimusiikin piirissä, tyttöjen fanius ehkä on näkyvin muoto. Jos ajatellaan fanikulttuuria laajemmin, niin sitten se ei enää pidä paikkaansa, mediatutkija Kaarina Nikunen sanoo.