Onko avaruudessa Sibeliuksen lisäksi pian Manala, Tuonela ja Susikoira Roi?

Pluton ja kiertolaisten pinnanmuodoille kaivataan nimiä yleisöltä. Myös suomalaisnimiä on ehdotettu. Avaruudessa on jo valmiiksi liuta suomalaisille tuttuja nimiä.

tiede
New Horizons -luotain.
New Horizons -luotaimen matka alkoi tammikuussa 2006. Taiteilijan näkemys luotaimesta avaruudessa.NASA / JHUAPL / SwRI

Avaruudessa, tarkemmin Plutossa, saattaa pian risteillä Manala tai Tuonela. Niitä nimiä on ehdotettu kampanjassa, jolla valitaan nimet muun muassa Pluton ja sen kiertolaisten pinnanmuodoille.

Tarve uusille nimille ilmaantunee, kun Plutoa tutkiva Nasan New Horizons -luotain tuottaa uutta tietoa Plutosta ja sen kiertolaisista. Luotain lentää Pluton ohi heinäkuussa. Uutta nimettävää tulee rutkasti, arvelee tähtitieteen dosentti Pertti Rautiainen Oulun yliopistosta.

Kampanjassa kuka tahansa voi ehdottaa nimeä ja äänestää suosikkejaan. Kategoriat tosin on rajattu, ja ne liittyvät kaikki tuonpuoleiseen.

– Kyllähän Suomen mytologiasta löytyy tämän tyyppisiä nimiä, Rautiainen sanoo.

Pluto on roomalaisessa mytologiassa manalan jumala ja Kharon tuonpuoleiseen vievä lautturi.

Avaruus on täynnä suomalaisnimiä

Tuonela ja Manala eivät olisi ensimmäisiä avaruuden suomalaisia nimiä. Siellä on jo muun muassa Sibelius, eli asteroidi numero 1405, ja Oulu, eli asteroidi 1512.

– Sanotaan, että kaikilla isoilla paikkakunnilla ja suurimmalla osalla pienistä paikkakunnista on nimetyt taivaankappaleensa, Rautiainen sanoo.

Suomalaisnimiä on paljon senkin takia, että Turun yliopiston nykyisessä Tuorlan observatoriossa on löydetty valtava määrä asteroideja.

– Siellä ne ovat löytäjien kissojen ja koirien mukaan nimettyjen taivaankappaleiden joukossa.

Myös osalla tähdistä on nimi, mutta suurimmalla osalla on vain luettelonimi, ikään kuin puhelinnumero.

Koiraan ja jokeen liittyviä nimiä kaivataan

Plutolla on myös Kerberos-niminen kiertolainen. Se on saanut nimensä mytologian kolmipäiseltä koiralta. Rautiainen ehdottaakin, että koiranomistajat voivat ehdottaa lemmikkinsä nimeä tässä kategoriassa.

– Susikoira Roi olisi hyvä, hänellä itsellään tulee mieleen.

Myös esimerkiksi joen jumaliin liittyviä nimiä kaivataan.

– Jos joku tietää suomalaisesta mytologiasta jokeen liittyvän jumalan, kannattaa ehdottaa.

Kampanjan järjestää SETI-instituutti. Nimistä päättää Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU. Rautiaisen mukaan on harvinaista, että nimiä etsitään tällä tavoin kyselemällä yleisöltä.