1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Reko-ruokapiiri on Vuoden Lähiruokateko – nyt jo 27 000 jäsentä

Thomas Snellman palkittiin torstaina Vuoden Lähiruokateko -palkinnolla Lähiruoka & Luomu -messuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Pohjanmaalta alkunsa saanut Reko yhdistää lähiruuan tuottajat ja kuluttajat. He tapaavat sovittuina iltoina parkkipaikoilla. Yksi myyntitapahtuma kerää satoja asiakkaita.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Ensimmäiset REKO-renkaat perustettiin vuonna 2013, tällä hetkellä lähes 50 REKO-piirissä on jo 27 000 jäsentä. Thomas Snellmanin ideoima lähiruoan myynti- ja jakelumallissa REKOssa (Rejäl konsumtion - Reilua kuluttamista) tuottajat ilmoittavat suljetussa Facebook-ryhmässä, mitä heillä on tarjolla ja kuluttajat jättävät tilauksensa tuottajalle.

Ruuan luovutus tapahtuu esimerkiksi isolla parkkipaikalla sovittuna päivänä, tapahtuma järjestetään esimerkiksi joka toinen viikko.

Reko on tuonut pienillekin tuottajille uuden jakelukanavan, tuottajat ovat kiitelleet myös sitä, että he saavat REKOssa välittömän palautteen tuotteistaan.

– Yritysten on myös helpompi uskaltaa laajentaa tuotantoaan, kun heillä on tiedossaan sitoutunut ostajajoukko. Lisäksi REKO:n kautta myytävät ruokamäärät ovat kasvussa ja parantavat näin lähiruoan kilpailukykyä. Facebook-ryhmä tuo sosiaalisuutta kuluttajan ja tuottajan välille ja tuottajien välille yhteistyömahdollisuuksia, toteaa raadin puheenjohtaja Kirsi Viljanen.

Vuoden lähiruokateko -palkinto jaettiin nyt kolmannen kerran. Aikaisemmat voittajat ovat Heikki Ahopelto ja LähiPuoti Remes. Voittajan valitsi raati, johon kuuluivat lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä, johtaja Seija Kurunmäki ELO-säätiöstä, puheenjohtaja Ulla Liukkonen Suomen Keittiömestarit ry:sta, ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi MTK:sta ja kehittämispäällikkö Heidi Valtari Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.

Thomas Snellman palkittiin Lähiruoka & Luomu -messuilla 2 000 euron palkinnolla.