Lentoyhtiön johtaja: Perämiehen teon syytä ei tiedetä – "olemme sanattomia järkytyksestä"

Lentoyhtiöllä ei ole mitään käsitystä perämiehen teon motiivista, kerrottiin Lufthansan ja Germanwingsin tiedotustilaisuudessa. Aiemmin torstaina selvisi, että koneen perämies ohjasi koneen tahallaan maahansyöksyyn. Kaikki koneessa olleet 150 ihmistä kuolivat.

Ulkomaat
Lufthansan työntekijät pitivät hiljaisen minuutin turmakoneen uhrien muistoksi Düsseldorfin lentokentällä torstaina.
Lufthansan työntekijät pitivät hiljaisen minuutin turmakoneen uhrien muistoksi Düsseldorfin lentokentällä torstaina.Patrik Stollarts / AFP / Lehtikuva

Mustan laatikon äänitteen analysoinnin jälkeen on selvää, että perämies ohjasi koneen tuhoon, vahvistettiin iltapäivällä Lufthansan ja Germanwingsin tiedotustilaisuudessa. Lufthansa omistaa halpalentoyhtiö Germanwingsin.

– Voimme vain spekuloida, miksi perämies ohjasi koneen syöksyyn, sanoi Lufthansan toimitusjohtaja Carsten Spohr.

– Emme tiedä mikä on voinut johtaa perämiehen toimimaan tällä tavalla, Spohr jatkoi.

Tahallisen maahansyöksyn motiivista ei toistaiseksi ole käsitystä. Lentoyhtiön toimitusjohtajan mukaan 28-vuotias perämies Andreas Lubitz oli läpäissyt normaalit lentäjille tehtävät psykologiset ja fyysiset testit.

Lufthansa painotti lehdistötilaisuudessa, että yhtiö on tarkka lentohenkilöstön valinnassa ja heidän seurannassaan.

Lisäksi yhtiö on velvoittanut työntekijät ilmoittamaan poikkeavasta käytöksestä. Lubitzista ei tällaista ilmoitusta ollut tehty.

Lubitzin koulutus oli keskeytynyt kuusi vuotta sitten jostain syystä, mutta myöhemmin hän oli jatkanut sitä.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, miten ohjaamon ovi toimii lentäjän poistuttua ja palatessa takaisin. Lentoyhtiö ei osaa selittää, miksi perämies ei päästänyt kapteenia takaisin ohjaamoon.

Perämies ohjasi koneen tuhoon - 150 ihmistä kuoli

Turman ranskalaiset tutkijat kertoivat aikaisemmin torstaina, että lennon perämies ohjasi koneen tahallaan maahansyöksyyn. Myös Saksan sisäministeri vahvisti iltapäivällä teon tahallisuuden.

Ministeri sanoi, ettei perämiehellä tiedetä olleen yhteyttä terrorismiin. Aikaisemmin Saksan turvallisuusviranomaiset olivat kertoneet saman. Perämiehen teon motiivista ei ole toistaiseksi tietoa.

Ennen koneen kääntymistä laskuun kapteeni oli jostain syystä poistunut ohjaamosta. Tutkijat epäilevät, että kapteeni poistui käydäkseen WC:ssä.

Perämies ei tämän jälkeen päästänyt kapteenia enää takaisin ohjaamoon. Mustan laatikon nauhoituksesta kuuluu, kuinka kapteeni vaatii päästä takaisin ohjaamoon. Perämies ei kuitenkaan vastannut mitään kapteenin vaatimuksiin.

Perämies ei sanonut sanaakaan viimeisen kymmenen minuutin aikana ennen törmäystä. Hän ei vastannut mitään lennonjohdon tiedusteluihin.

Nauhalta kuuluu perämiehen hengitys - hän oli mahdollisesti tajuissaan törmäykseen asti. Matkustajien huutoa kuuluu vasta hetki ennen törmäystä maahan. Tätä aikaisemmin matkustajat eivät ilmeisesti olleet havainneet syöksyä.

150 ihmistä kuoli, kun Germanwingsin Airbus A320-kone syöksyi maahan Ranskan Alpeilla tiistaina.