1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Perhe voi olla au pairillekin pahin

Muuramelainen Henna Tolppanen on mukana maanantaina alkavassa Au pairit Los Angelesissa -sarjassa. Hän pakkasi laukkunsa viime lokakuussa ja lähti maailman toiselle puolelle etsimään itsenäisyyttä. Seikkailusta tuli rankka, mutta opettavainen.

Henna Tolppanen vieraili Radio Keski-Suomen lähetyksessä. Kuva: Yle

Ylen Au pairit -sarjan toisella tuotantokaudella neljä nuorta naista lähtee Los Angelesiin hoitamaan lapsia ja kokeilemaan siipiään. Ohjelmaan ilmoittautui 109 hakijaa, joista neljä valittiin amerikkalaisperheisiin lastenhoitajiksi ja televisio-ohjelman tähdiksi. Yksi heistä on muuramelainen Henna Tolppanen.

Henna lähti ohjelmaan mukaan suurin odotuksin. Hänellä oli ennestään paljon lastenhoitokokemusta ja nyt haaveissa oli elämän tähän asti suurin seikkailu:

– Ajattelin että nyt tulee ihan uskomaton kokemus ja pääsen tekemään sitä mitä osaan!

Henna halusi myös itsenäistyä ja karistaa hetkeksi pikkupaikkakunnan pölyt jaloistaan. Kotona Muuramessa hän viettää paljon aikaa siskonsa kanssa. Matkaan lähtiessä arvellutti, miten onnistuisi arki ilman siskon apua, toisella puolella maapalloa.

– Kaikki piti hoitaa itse ja olla vielä mukana tv-ohjelmassa. Se oli aika pelottavaa.

Haaveet kaatuu

Los Angelesissa ei kaikki kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan. Au pairit Los Angelesissa -ohjelman mainoksessa nähdään Henna itkemässä kameralle:

Mun perhe on ihan paska!

Henna Tolppanen

– Mun perhe on ihan paska! Henna nyyhkii videolla. 

Hennan työnantajaperheessä oli aluksi  yksi lapsi. Perheeseen syntyi vauva Hennan ollessa au pairina. Vieraassa maassa, vieraan lapsiperheen arkeen mukautuminen on kenelle tahansa nuorelle suuri haaste. Henna koki alkukankeudet raskaina:

– Pitää todella kuunnella mitä isäntäperhe neuvoo ja yrittää kovasti muistaa kaikki. Mä odotin koko ajan sitä, että viikot kuluisi ja osaisin ne asiat. Se on aika stressaavaa, Henna muistelee.

Se, selviytyykö Henna perheessään au pair-ajan loppuun asti on vielä hänen ja tuotantoyhtiön välinen salaisuus.

– Mutta tulipahan ainakin niitä opettavia ja kasvattavia kokemuksia, Henna kuittaa.

Kamera esiin vaikeinakin aikoina

Televisiosarjan kuvaaminen loi oman leimansa Henna au pair -työhön. Kohtauksia tv-sarjaan kuvattiin paitsi kuvausryhmän johdolla, myös omalla videokameralla. Raskailla hetkillä kameran esiin kaivaminen ei ollut pelkkää juhlaa.

– Se tuntuu aika hassulta, kun pitää yrittää tutustua perheeseen ja samaan aikaan pitäisi kehdata kaivaa kamera esiin ja kuvata, Henna muistelee.

Kuvauspäivät, jolloin kameraryhmä tuli seuraamaan Hennan elämää kotiin olivat myös jännittäviä. Perheeltä kyseltiin Hennan pärjäämisestä työssään ja moni asia, mitä kameralle kerrottiin tuli Hennallekin yllätyksenä.

– Se oli stressaavaa. Sitä yritti aina parhaansa, kun pelkäsi sitä kommentointia.

Tuliaisina itsetuntemusta ja rohkeutta

Vaikka au pairina olo ei Los Angelesissa ollutkaan odotettua auringon paistetta, matka toi mukanaan myös paljon hyvää. Tavoite itsenäistymisestä ainakin toteutui,

Tuli sellainen olo, että pärjään ihan itse.

Henna Tolppanen

kantapään kautta.

– Olin tosi hyvilläni siitä, että huomasin pärjääväni ihan itse, Henna iloitsee.

Myös itsetuntemus kasvoi reissun kuluessa:

– Nyt tiedän mitä ajattelen missäkin tilanteessa ja miten selviän erilaisista haasteista.

Positiivista on sekin, että Los Angelesin jälkeen paluu Muurameen tuntuu taas hyvältä. Muutto rapakon taa ei Hennaa kiinnostaisi, vaikka kaupungin kauneus jääkin mieleen:

– Täällä on kaikki ne ihmiset ja siellä huomasin olevani ihan yksin. Tajusin, että Suomi on kuitenkin se mun paikka.

Ennen matkaan lähtöä Hennan äiti oli esittänyt maailmalle lähtevälle  tyttärelleen yhden toiveen: ihastua ei saa, eikä varsinkaan rakastua. Miten kävi?

– En löytänyt. Ei kun mähän en saa paljastaa! Henna nauraa.

Au pairit Los Angelesissa alkaa TV2:ssa maanantaina 30.3. klo 19.  Sarjan koko tuotantokauden jaksot ilmestyvät Yle Areenaan 30.3.