Keittiöpuutarha kasvoi miljoonien tulppaanien puistoksi

Hollannissa voi käydä ihmettelemässä seitsemän miljoonan kukkasipulin puistoa joka kevät. Puutarhuri Bejk hoitaa päivät suorissa riveissä kasvavia sipulikukkia ja illat villiä kotipuutarhaansa.

Ulkomaat
Puutarhuri hoitaa tulppaaneja
Maria Stenroos / Yle

Pitkään hameeseen pukeutunut nainen työntää lierihatun takaraivolleen ja hymyilee puhelimelleen. Selfie kukkien kanssa on lähes täydellinen. Samantyyppisiä omakuvia tulppaanien keskeltä tallentuu satojen tuhansien matkailijoiden kameroihin.

– Kun turistit tulevat, se on kuin juhlapäivä. Tunnen oloni tyytyväiseksi, kun kaikki on valmista ja kaunista, kuvailee puutarhuri Andre Bejk.

Bejk pyörii kottikärryineen tulppaanipenkkien joukossa. Polvisuojat housuissa ja erikoisvalmisteiset harat työkaluina hän hoitaa kukkatarhoja.

Tulppaaneja
Maria Stenroos / Yle

Keukenhof on näyteikkuna. Siitä näkee tulppaanit, helmililjat ja krookukset joita Hollannin viljelijät tuottavat. Sadat lajikkeet ja värit houkuttelevat puistoon Amsterdamin länsipuolelle noin 100 000 matkailijaa viikossa. Puisto on auki kahdeksan viikkoa – niin kauan kuin kolme kerrosta kukkasipuleita jaksaa kukkia.

– Sipuleita on kerroksina. Pintaan olemme istuttaneet krookukset, keskikerrokseen aikaiset tulppaanit ja syvimmälle myöhäiset lajikkeet, tarhuri selostaa.

Krookuksia
Maria Stenroos / Yle

Keukenhofin puutarha oli satoja vuosia sitten läheisen linnan keittiöpuutarha. Nyt tarhoissa kasvaa 400 tulppaanilajiketta ja muita sipulikukkia. Puutarhurille kevät on kevyin vuodenaika – penkkien siistimistä ja turistien kysymyksiin vastailua.

– Syksyllä on paljon ryömimistä ja raskasta työtä, joka ottaa hartioihin. Istutamme miljoonat kukat sipuli sipulilta, Bejk vertaa.

Keukenhofin sipulit kukkivat tarhoissa kurinalaisesti riveissä. Penkkien reunat on suoristettu, rikkaruohot nypitty ja vääränväriset, penkkiin piiloutuneet viimevuotiset kukat, joutavat mennä.

Toisin on Bejkin omassa puutarhassa, jota hän hoitaa kotiin päästyään.

Tulppaaneja
Maria Stenroos / Yle

– Se on villimpi. Mikä täällä on rikkaruoho, kuuluu siellä kasvillisuuteen. Puutarhani on luonnontilaisempi – paljon hyönteisiä ja kukkia.

Kun kahdeksan viikkoa on kulunut, puiston portit suljetaan. Jäljellä ovat tyhjät käytävät ja kuihtuneet sipulit.

– Muutaman päivän on ihan kuollutta. Niin kuin syntymäpäiväkutsujen jälkeen, olo on tyhjä. Sitten huomaa, että on ollut mukavaa. Siivotaan jäljet ja aletaan valmistella seuraavia juhlia, Andre Bejk miettii.