Sydänpotilas hurahti rankkaan muotilajiin – "Ykköstä on, kun koko ruumis on saanut kyytiä"

Harjoitteiden monipuolisuus ja porukassa tekeminen houkuttavat ihmisiä muotilajiksi nousseen crossfitin pariin. Kuopiossa lajin erikoissali muuttaa uusiin tiloihin keväällä harrastajamäärän kasvun vuoksi.

Kotimaa
Teemu Jaakkonen nostaa painoja.
Kuopiolainen Teemu Jaakkonen aloitti crossfitin sydänleikkauksen jälkeen kesällä 2014.Timo Heikura / Yle

Kun 42-vuotias kuopiolainen Teemu Jaakkonen aloitti crossfitin viime kesänä, hän oli juuri toipunut isosta sydänoperaatiosta. Alussa hänellä otti koville nousta pelkät portaat ylös treenipaikalle, mutta sittemmin kunto on kohentunut huimasti.

– Olen itse hyvä esimerkki siitä, että salille voi tulla, oli kunto mikä hyvänsä. Oma kunto on noussut dramaattisesti heinäkuun jälkeen, Jaakkonen sanoo.

Tyypillinen crossfit-harjoitus kestää tunnin. Se huipentuu 20 minuutin rutistukseen, jossa toistetaan tiettyjä liikesarjoja, esimerkiksi kahvakuulaa, laatikkohyppelyä ja pystypunnerrusta.

Miten sydänpotilas päätyi lajiin, jota pidetään yleisesti rankkana? Jaakkonen sanoo halunneensa löytää lajin, jossa keho saa liikuntaa mahdollisimman monipuolisesti. Lajin koukku on kuitenkin hänen mielestään hyvä porukkahenki: olennainen osa lajia on ryhmässä harjoittelu.

– Meillä on kova tsemppifiilis ja kannustava meininki. Vanhana fossiilina kilpailen itseäni vastaan, mutta kyllähän nuoremmat puskevat toisiaan vastaan pitkissä harjoitussarjoissa. Ykköstä on fiilis treenin jälkeen kun koko ruumis on saanut kyytiä. Siitä palautuessa tunnelma on loistava.

Kuopiossa tilat kävivät ahtaaksi

Kuopiossa crossfitin erikoissali on toiminut noin kolme vuotta Itkonniemellä vanhassa tehdaskiinteistössä. Aktiiviharrastajia on noin 150 ja tilat ovat käyneet ahtaaksi. Sali muuttaakin keväällä uusiin tiloihin.

Kuntourheilulaji näyttää kiinnostavan etenkin opiskelijoita ja kolmekymppisiä naisia. Päävalmentaja Ville Huttunen on tyytyväinen lajin näkymiin.

Vanhana fossiilina kilpailen itseäni vastaan, mutta kyllähän nuoremmat puskevat toisiaan vastaan pitkissä harjoitussarjoissa.

Teemu Jaakkonen

– Crossfit on monipuolista kuntoliikuntaa. Tässä kehitetään tasaisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia. Pyritään siihen, että ollaan mahdollisimman tasapainoisessa kunnossa, riittävän hyvä hengitys- ja verenkiertoelimien kestävyys, riittävän hyvä liikkuvuus. Lisäksi korostuu nopeus ja ketteryys.

Ohjatussa harjoituksessa on mukana noin 15 kuntoilijaa ja treenipari valikoidaan oman kuntotason mukaan.

Entinen jumppaaja harjoittelee täysillä

Kuopiolainen Emmi Reijula on harrastanut lajia noin vuoden. Innostus lähti ystävän aloitteesta ja laji houkutti heti mukaan. Peruskurssille oli jonotettava pari kuukautta ja nyt Reijula harjoittelee jopa kuutena päivänä viikossa.

Myös Reijulan on koukuttanut lajiin sen monipuolisuus: yksikään treeni ei ole samanlainen. Myös tutussa porukassa harjoitteleminen tuntuu hyvältä.

– Aina tekee vielä mieli punnertaa vähän enemmän, kun kaveri huutaa vieressä, luonnehtii Emmi Reijula.

Kaveriporukalla harjoituksissa käyvä Reijula on huomannut, että oma kunto on parantunut huomattavasti noin vuoden lajiharjoittelun aikana.

– Aikaisemmin olin jumppa-Pirkko. Aerobisesti olin kovassa kunnossa, mutta jo 10 kiloa oli paljon voimapuolella.