Kielto-Suomi – nyt tyrmättiin nastakengät

Kenkien liukuesteiden ja erityisesti kiinteänastaisten kenkien myynti kasvaa talvi toisensa jälkeen. Samalla on syntynyt uusi ongelma, julkisten tilojen lattiamateriaalit raapiutuvat pilalle alta aikayksikön.

Kotimaa
Jo yksi askel nastakengällä jättää parkettiin jäljen
Jo yksi askel nastakengällä jättää parkettiin jäljenVesa Vaarama / Yle
Jo yksi askel nastakengällä jättää parkettiin jäljen
Rovaniemen kaupungin Tilaliikelaitoksen johtajan Pekka Latvalan haastattelu ja kuva: Vesa Vaarama / Yle

Tämän talven myyntihitti ovat olleet liukuestejalkineet ja kenkiin laitettavat liukuesteet. Viime talvena suosituimmat nastakengät loppuivat maahantuojaltakin ja tänä vuonna myynti on ollut vielä kovempaa – jos mahdollista. Ja mikä sen parempi turvaväline onkaan nykyisillä talviliukkailla.

Mutta kuten suomalaiskansallisen synkkä sananlasku sanoo: ei niin hyvää etteikö jotain pahaakin. Liukuesteet hiuttavat julkisten tilojen lattioita remonttikuntoon.

Kengät kieltoon Rovaniemellä

Rovaniemellä, jääpolanteiden luvatussa kaupungissa, liukueste- ja nastakengät päätettiin kieltää kaikkien kaupungin omistamien kiinteistöjen sisätiloissa.

Kieltoon johti huolestuttavat havainnot muun muassa kaupungintalon käytäviltä. Vaikka lattiassa on käytetty kovaa lattiamattoa, muutamalla käytävällä oli selvä nastakenkien jättämä ura ulko-ovelta henkilökunnan tiloihin.

Meillähän on julkisissa tiloissa, esimerkiksi kirjastossa parkettilattiaa ja siellä kyllä näkee aivan selvästi, että siellä on nastakengillä kävelty

Pekka Latvala

Pahimmin liukuestekenkien tekemä tuho näkyy kuitenkin kirjaston Lapponica-salissa, jonka parketti uusittiin lokakuussa. Muutamassa kuukaudessa kaunis lattia polkeutui täyteen pieniä nastanmuotoisia koloja.

– Meillähän on julkisissa tiloissa, esimerkiksi kirjastossa parkettilattiaa ja siellä kyllä näkee aivan selvästi että siellä on nastakengillä kävelty. Tämmöisellä varotoimenpiteellä (kiellolla) pyritään ehkäisemään että siitä ei tule laajempaa ja isompaa vauriota. Se on kuitenkin aika kallista lystiä, jos se lattia pitää lähteä uusimaan, Rovaniemen kaupungin tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala sanoo.

Muualla paikallisia kieltoja

Ongelma on huomattu myös muissa Pohjois-Suomen kaupungeissa.

Oulun kirjastossa, jossa on runsaasti parkettilattioita, on liukueste- ja nastakengät olleet pannassa jo useita vuosia. Siitäkin huolimatta parketit joudutaan hiomaan joka vuosi, kirjastosta kerrotaan. Oulussa ei ole yleistä kieltoa vaikka ongelma on tuttu muualtakin kuin kirjastosta.

Kemissäkään ei yleistä kieltoa ole. Kulttuurikeskuksessa on keskusteltu ongelmasta, mutta toistaiseksi nastakenkien käyttöä ei ole siellä kielletty.

Kajaanissa on joitakin harvoja yksittäisiä kohteita, joissa liukuesteet on kielletty. Esimerkiksi liikuntakeskuksessa sellaisten kenkien käyttöä ei sallita.

Vain kivilattia kestää, mutta naarmuttuu

Selvää on, että mitä pehmeämpi lattiamateriaali on, sitä herkemmin se vahingoittuu.

Parketti ja puupinnalle jää jälki jo yhdestä kävelystä. Linoleum ja kovat lattiamatot kuluvat hitaammin mutta varmasti eikä lattialaattakaan ole ikuinen materiaali. Ennen pitkää laatan pinta naarmuuntuu, alkaa murtuilla ja kosteus ja lika pääsevät laattaan tekemään tuhojaan.

Varmin materiaali on kivi, jota käytetään paljon kauppakeskuksissa.

– Kivi kestää paremmin. Toki siihenkin voi tulla naarmuja ja lohkeamia. Mutta kaupungin yleisissä tiloissa ei pääsääntöisesti ole käytetty kuin joissakin harvoissa paikoissa kiveä, Rovaniemen kaupungin tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala sanoo.

Liukuestekenkä on tärkeä turvaväline

Kuluva talvi on ollut jalankulkijoille äärimmäisen vaikea vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi. Pihat, jalkakäytävät ja kadut ovat moneen otteeseen olleet kirkkaalla jäätiköllä, eikä yletön hiekan kylväminenkään ole tuonut isoa apua. Juuri siksi liukuestejalkineet ovat yleistyneet niin kovaa vauhtia.

Liukastumisen aiheuttama yleisimmät vammat ovat raajojen sijoiltaan menot, venähdykset ja murtumat. Pahimmasta päästä ovat kallonmurtumat.

Paljonko kustannuksia liukastumiset aiheuttavat kivun ja säryn lisäksi siitä on eri tilastoissa vaihtelevia lukuja. Pelkästään vakuutuskorvaukset ovat kuitenkin vuosittain yli 400 miljoonaa euroa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan jokaisena talvikuukautena loukkaantuu liukastumisen vuoksi noin 20 000 suomalaista. Voi sanoa että on suorastaan kansantaloudellinen menetys, jos liukueste- ja nastakenkien käyttö vähenee kieltojen seurauksena.