1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jemenistä tuli voimakaksikko Iranin ja Saudi-Arabian tuorein taistelukenttä

Shiialaisten huthien vallan vahvistuminen Jemenissä pelästytti saudit, jotka näkevät Iranin vallan kasvavan alueella liiaksi. Niinpä he keräsivät sunnimaiden koalition tutheja vastaan. Kysyimme asiantuntijoilta, mistä on kyse.

Ulkomaat
Kartta
Lähi-idän voimakaksikko on levittänyt valtaistelunsa nyt myös Jemeniin.Yle Uutisgrafiikka Lähde: Stratfor

Valtakamppailu Lähi-Idän vahvan shiiavaltion Iranin ja toisaalta sunnien Saudi-Arabian välillä on ollut nähtävillä jo vuosia. Se on kulminoitunut erityisesti Irakissa ja Syyriassa viime vuosina.

Nyt sama kamppailu on levinnyt myös levottomaan Jemeniin. Saudi-Arabia kokee, että Iranin vaikutusvalta Jemenissä on kasvanut huthikapinallisten aseman vahvistumisen myötä liikaa.

Uhkakuvaa lisäävät vielä Iranin ja länsimaiden välillä käytävät neuvottelut Iranin ydinohjelmasta.

– Pahimmissa saudisheikkien kauhukuvissa ollaan jo palaamassa vuotta 1979 edeltävään aikaan, jolloin shaahin Iran oli Yhdysvaltojen läheinen liittolainen, sanoo professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Huthi-kapinallisista merkittävä poliittinen voima Jemenissä

Huthit ovat shiioja, joiden kapina juontaa juurensa arabikevääseen. Vuoden 2011 jälkeisessä vallanjaossa osa väestöstä jäi vallan ulkopuolelle, huthit mukaanluettuina. Huthikapinallisten joukossa on syrjäytetyn presidentti Salehin aikaisten turvallisuusjoukkojen jäseniä.

Huthit valtasivat viime syyskuussa pääkaupungin Sanaan.

– Siitä lähtien he ovat edenneet yhä lähemmäs Jemenin strategisesti tärkeitä öljykenttiä, kertoo professori Susanne Dahlgren Singaporen yliopistosta. Hänen mukaansa Saudi-Arabian reaktiossa ei olekaan kyse pelkästään valtataistelusta, vaan myös omien etujen ajamisesta.

Kuinka paljon Iran tukee hutheja sotilaallisesti, siitä on liikkeellä monenlaisia mielipiteitä. Professori Dahlgrenin mukaan viime viikkoina Teheranista on lähtenyt heille sotilaallista kalustoa.

– Asiasta on saatu todisteita aivan viime aikoina, sanoo Dahlgren puhelinhaastattelussa. Suorat lennot Teheranista Sanaa’han alkoivat muutama viikko sitten.

Professori Hannu Juusola esittää hieman erilaisen näkemyksen.

– Käsittääkseni Iranin tähänastista tukea hutheille on liioiteltu. Iranin rooli saattaa nyt tietysti olla kasvamassa.

Voimasuhteet keikkuvat

Iran ja Saudi-Arabia ovat Lähi-idän kaksi voimavaltiota, jotka kamppailevat siitä, kummalla on suurempi vaikutusvalta alueen valtioissa. Periaatteessa rajat menevät sen mukaan, missä shiioilla tai sunneilla on suurempi jalansija. Mutta asiat eivät ole aivan niin yksinkertaisia.

Esimerkiksi Jemenissä vallasta taistelevat shiialaisten huthien lisäksi sunneihin kuuluvat heimot sekä sunneista koostuvat Al Qaida ja nykyään myös Isis. Nämä muodostavat monimutkaisen seoksen, jossa on vaikeaa vetää suoria linjoja.

Sama pätee koko Lähi-idän kuvaan, jota on viime aikoina sotkenut Yhdysvaltojen ulkopolitiikka.

Kaksilla korteilla pelataan yleisesti

Perinteisesti Yhdysvallat on ollut läheinen liittolainen Saudi-Arabian kanssa, mutta terroristijärjestö Isisin vastainen taistelu on lähentänyt sitä Iranin kanssa.

– Saudi-Arabia pelaa kaksilla korteilla, kun se liehittelee Yhdysvaltoja toisella kädellä, ja fundamentalistisia islamistiliikkeitä toisella kädellä, sanoo islamin tutkija, professori Jaakko Hämeen-Anttila Helsingin yliopistosta.

Myös Yhdysvaltojen voi nähdä pelaavan vähintäänkin kaksilla korteilla. Toisaalta se on profiloitunut terrorismin vastaisessa taistelussa, toisaalta se tukee Saudi-Arabian kovaa diktatuuria, jonka yhteydet fundamentalistisiin islamistiliikkeisiin tunnetaan.

Professori Juusola muistuttaa toisenlaisesta ristiriidasta. – Irakissa Yhdysvallat taistelee Isis-järjestöä vastaan rinta rinnan Iranin kanssa, mutta Jemenissä se on liittoutunut Saudi-Arabian kanssa.

Lue seuraavaksi