Pikkumustan äiti innoitti vaatetusalalle

Vaatetusteollisuuden pyörät pyörivät nopeasti ja trendit vaihtuvat monta kertaa vuodessa. Tuleva vaatetusalan ammattilainen uskoo, että myös paremmin aikaa kestäville vaatteille on kysyntää. Innoituksen lähteenä on toiminut tyyli-ikoni vuosikymmenten takaa, Audrey Hepburn.

ilmiöt
Emmi Moisio ja Audrey Hepburnin innoittamat asut.
Tuija Veirto / Yle

Lahtelainen Emmi Moisio tiesi jo alakoulussa, mitä haluaa tehdä aikuisena.

– Piirsin vaatekaupan kuvan ja laitoin sen nimeksi Emminä. Ajatus oli, että kun teen jollekin toiselle vaatteen, hän kulkee kadulla se päällä minuna eli Emminä.

Vaatetusalan artesaaniksi tänä keväänä valmistuva 25-vuotias kertoo myös ihalleensa Audrey Hepburnia ”aina”. Tyyli-ikoni edustaa Moisiolle kaikkea sitä, mitä hän pukeutumisessa arvostaa.

– En tiedä mistä se alun perin lähti, mutta Audrey Hepburnin tyyli, eleganssi ja luomukset, joita näin elokuvissa ja lehdissä hänen yllään, vetosivat minuun niin paljon, että halusin tehdä samanlaisia itse.

Löytöjä kirpputorilta

Emmi Moision mukaan entistä useammat arvostavat laatua ja etsivät kestäviä ratkaisuja. Tämä näkyy Moision mielestä myös retro-buumissa.

Laadun tunnistaa materiaalista siitä, että se kestää aikaa.

Mielestäni vaatteen pitää näyttää hyvältä vielä 10 vuoden päästäkin. 

Emmi Moisio

– Mielestäni vaatteen pitää näyttää hyvältä vielä 10 vuoden päästäkin - ja tämä koskee niin materiaalia kuin malliakin.

Moni metsästää tunnettuja vaatemerkkejä kirpputoreilta ja tuunaa niitä itse. Vanhoista merkkifarkuista voi tehdä esimerkiksi shortsit tai mekosta käyttää ylä- tai alaosan ja tehdä toisen puolen uusiksi.

– Laadukkaan vaihtoehdon ei tarvitse olla kallis. Jos vaate on kestänyt aikaa, siitä saa pienellä tuunauksella nykypäivään sopivan ja muodikkaan. Itse olen mm. tehnyt 50-luvun jakusta mekon uudelleen muotoilemalla, Moisio kertoo.

Pikkumusta ja muut klassikot

Keväällä vaatetusalan artesaaniksi valmistuvan Emmi Moision lopputyö on kolme asua käsittävä sarja.

Asuja varten hän tutki 1950-lukua ja Audrey Hepburn tunnetuimpia elokuvia.

– Halusin tuoda asut tähän päivään. Se näkyy mm. hihojen istutuksissa, materiaaleissa ja modernimmissa leikkauksissa. Esimerkiksi 50-luvulla juhlamekoissa suosittiin olkaimettomia tai peruspyöreitä kaula-aukkoja, omaan malliini halusin toisenlaisen pääntien.

Emmi Moiso aikoo tehdä lapsuushaaveistaan tulevaisuudessa totta. Hyvän pohjan luovat vaatetusalan tutkinnon ohella merkonomiopinnot.

– Aion perustaa vaateliikkeen, vaikka sitten täytyisi muuttaa kotikaupungista muualle. Audrey Hepburnin kuva koristaa varmasti liikkeen seinää ja sisustustyyli on klassinen, hän vakuuttaa.