Rikhard III laskettiin hautaan – "Hän oli rohkea, mutta hurraan yhä Tudoreille"

Rikhard hävisi sodan vuonna 1485 ja haudattiin häthätää. Torstain seremonia oli toista. Vihdoinkin hänet haudattiin kuten kuninkaalle kuuluu, sanoi yksi tuhansista Leicesteriin rientäneistä kansalaisista.

Ulkomaat
Rikhard III hautajaisseremonia Leicesterin katedraalissa torstaina.
Rikhard III hautajaisseremonia Leicesterin katedraalissa torstaina.Matt Short / LCQPB / AFP

Ruusujen sodan ratkaisutaistelussa 530 vuotta sitten kaatuneen kuningas Rikhard III:n arkku laskettiin torstaina hautaan Leicesterin katedraalin lattian alle.

Arvokas tilaisuus ei olisi voinut olla kauempana ensimmäisistä häthätäisistä hautajaisista, jolloin Rikhardin runneltu ruumis tuotiin taistelukentältä alastomana hevosen selässä ja pantiin hautaan ilman arkkua ja ilman juhlallista seremoniaa.

Torstaina häntä saattamassa televisioidussa tilaisuudessa oli niin tämän päivän kuninkaallisia kuin hänen sukunsa jälkipolvien edustajia sekä itseoikeutettuina arkeologeja, historioitsijoita ja geenitutkijoita, joiden ansiosta Rikhard löytyi ja hänet tunnistettiin.

Hänen hautakirkkonsa oli hävitetty kauan sitten, mutta Leicesterin yliopiston tutkimuksissa luuranko jäljitettiin ja kaivettiin ylös parkkipaikan alta Leicesteristä vuonna 2012.

Saattoväellä oli Yorkin valkoisia ruusuja

Katedraalin ulkopuolella tuhannet ihmiset jonottivat jopa tunteja päästäkseen osallisiksi historiallisesta tapahtumasta. Monilla oli kädessään valkoinen ruusu, Rikhardin York-suvun tunnus.

Tilaisuuteen riensi muun muassa pohjoisirlantilainen Mary Doherty. Keskiajan pukeutumista jäljitteleviin vaatteisiin sonnustautuneen Dohertyn mukaan Rikhard sai viimenkin oikeutta vuosisatojen mustamaalaamisen jälkeen.

– Vihdoinkin hänet haudattiin kuten kuninkaalle kuuluu, Doherty iloitsi.

Hautajaisväen joukossa oli myös Rikhardin kukistaneen Tudor-suvun kannattajien jälkeläisiä. Voittajasta tuli ensimmäinen Tudor-kuningas, Henrik VII. Handa Bray, jonka esi-isä Sir Reginald Bray taisteli Henrikin joukoissa, kehui Rikhardia urheaksi soturiksi.

– Olen täällä osoittamassa arvostustani, mutta olen iloinen, että me voitimme, ja hurraan edelleen Tudoreille, Bray sanoi.

Arkulle laskettiin synnyinseudun multaa

Vaikka tilaisuus ei järjestäjien mukaan ollut varsinaiset hautajaiset, sillä sellaiset Rikhard oli jo saanut vuonna 1485, niin kaava noudatteli 1400-hautajaisriittejä. Latinan lisäksi kuultiin tosin myös tämän päivän virsiä ja myös runonlausuntaa, kun näyttelijä Benedict Cumberbatch lausui hovirunoilija Carol Anne Duffyn kirjoittaman hautajaisrunon (siirryt toiseen palveluun). Cumberbatch esittää Rikhardia Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tuoreessa tv-sarjassa.

Rikhardin siunasi Englannin anglikaanisen kirkon arkkipiispa Justin Welby, joka ripotteli arkulle multaa Rikhardin synnyin- ja kuolinpaikoilta sekä hänen poikavuosien kotikunnailta.

Kuningatar Elisabet II – kaukainen sukulainen – lähetti tilaisuuteen oman hillityn tervehdyksensä. Siinä hän toivoi, että Rikhard lepää nyt rauhassa. Kuningasperhettä edusti Elisabetin miniä, Wessexin herttuatar Sophie.

Torstai huipensi jopa Rikhard-maniaksi kutsutun innostuksen, joka alkoi hänen luurankonsa löytymisestä vuonna 2012. Tieteelliset tutkimukset – radiohiiliajoitus, luuanalyysit ja DNA-kokeet – eivät liene koskaan herättäneet samanlaista innostusta niin monissa ihmisissä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters