1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Potilaan kulttuuri ei saa vaikuttaa – pahoinpidelty on usein arka ja vaisu taustastaan riippumatta

Huhtikuun alussa voimaantuleva lakimuutos helpottaa hoitohenkilökunnan puuttumista epäilemäänsä kaltoinkohteluun. Tapauksiin päästään muutoksen ansiosta aiemmin kiinni, toivoo lasten psykiatrian dosentti.

Kotimaan uutiset
Ylilääkäri Kaija Puura
Marko Melto / Yle

8-vuotiaan tytön murha ei unohdu helposti. Vasta paljastunut nuoren naisen vapaudenriisto ja lasten synnyttäminen vangitsijalle puhuttavat vielä pitkään. Lasten kaltoinkohtelu ei ole poikkeus yhteiskunnassamme, vaan sitä on lasten psykiatrian dosentin, ylilääkäri Kaija Puuran mukaan paljon.

– Minun erikoisalallani tätä kohtaa todella usein. Viikoittain tulee tapauksia, joissa selvitellään mennyttä tai tällä hetkellä tapahtuvaa perheväkivaltaa.

Hoitohenkilökunnalla on huhtikuun alusta aiempaa laajemmat oikeudet ja velvollisuudet puuttua epäiltyihin kaltoinkohteluihin. Jos kaltoinkohtelua epäilee, on siitä ilmoitettava poliisille. Jos kyseessä on alaikäinen, myös lastensuojelulle on ilmoitettava. Puura on uudistuksen suhteen toiveikas.

– Tämä on asia joka toivottavasti johtaa siihen, että saadaan aikaisemmin nämä kaltoinkohtelutapaukset kiinni, koska lasten osalta se ei ole vanhempienkaan etu joutua toimimaan tavoilla, jotka vahingoittavat lasta. Aikuisten osalta ne ovat rikoksia, jotka täytyy saada asianmukaisesti tutkittua ja lopetettua.

Yhden käynnin perusteella ei epäilys vahvistu

Moni hoitaja ja lääkäri ehti olla huolissaan pari viikkoa sitten paljastuneen kaapatun naisen tilanteesta. Poliisin puoleen käännyttiin kuitenkin vasta myöhään. Kaija Puura ymmärtää hyvin kuinka tällainen tapaus voi lipua järjestelmän läpi.

Joskus on hyvin epämääräistä mistä epäilys nousee ja siksi tarvitaan useampi käynti ja aikaa selvittelyyn.

Kaija Puura

– Tässä näkyy se kuinka pitkälle pääsee välttelytaktiikalla ja toimimalla tietyssä mielessä manipulatiivisesti. Tässä oli kyseessä ihminen, jonka oli vaikea ilmaista omia toiveitaan ja ajatuksiaan. Ei vähiten siitä syystä, että mukana oli joku toinen tarkkailemassa mitä puhutaan.

Paikkakunnan vaihtaminen tiuhaan on Puuran mukaan keino vältellä yhteiskunnan suojaverkkoa. Jatkuvasti edessä on uusi ihminen, joka ei tunne olosuhteita eikä pysty varmistamaan epäilyjään ennen kuin asiakas häviää.

– Joskus on hyvin epämääräistä, mistä epäilys nousee ja siksi tarvitaan useampi käynti ja aikaa selvittelyyn. Siksi paikanvaihtotaktiikka toimii hyvänä selviytymistaktiikkana, jos ei halua, että kaltoinkohtelu tulee esille.

Kulttuuri ei saisi vaikuttaa potilaiden hoitoon

Romanikulttuurin vaikutuksista kaapatun naisen tapaukseen on puhuttu julkisuudessa myös paljon. Kaija Puura painottaa, ettei kulttuurin pitäisi vaikuttaa havintoihin.

Koskaan kulttuurisidonnaiset asiat eivät saa vaikuttaa niin, ettemme kohtelisi kaikkia potilaita lain mukaan oikein.

Kaija Puura

– Pahoinpidelty ihminen on pahoinpidelty ihminen, tulee hän mistä kulttuurista tahansa. Huolestuttavat merkit ovat hyvin samanlaisia: ihmisen arkuus, vaisuus, kyvyttömyys tuoda esiin omia ajatuksiaan tai kertoa siitä mitä hänelle on tapahtunut.

Erilaisten kultuuurien vaikutuksia hoitotilanteeseen ei voi silti välttää.

– On kulttuureja, joissa nainen ei saa jäädä yksin vastakkaista sukupuolta olevan lääkärin kanssa. On myös kulttuurisidonnaisia käytäntöjä siitä, millaisista asioista naisten sallitaan puhua ja minkä täytyy mennä miespuolisten sukulaisten kautta.

– Koskaan kulttuurisidonnaiset asiat eivät saa vaikuttaa niin, ettemme kohtelisi kaikkia potilaita lain mukaan oikein.

Lue seuraavaksi