Alppien lentoturma osoittautumassa tahalliseksi – tämä kaikki asiasta tiedetään

Germanwingsin lentotragediasta Ranskan Alpeilla on paljastunut torstaina uusia tietoja. Yle kokosi yhteen aiheesta päivän aikana tehtyjä uutisia.

Ulkomaat
Turmatutkijat työskentelivät lentokoneen jäänteiden seassa Seynen kaupungin lähellä, Alpeilla torstaina.
Tutkijat työskentelivät turmakoneen jäänteiden seassa Seynen kaupungin lähellä, Alpeilla torstaina.Anne-Christine Poujoulat / AFP / Lehtikuva

Ranskan Alpeilla tapahtuneesta Germanwingsin lentoturmasta paljastui torstaina järkyttäviä tietoja.

Vyyhti alkoi purkautua, kun kävi ilmi, että lentoturman tutkijat pitävät todennäköisimpänä vaihtoehtona sitä, että turmakoneen perämies ohjasi koneen alas tarkoituksella. Äänitallenteiden mukaan vaikuttaa siltä, että koneen kapteeni poistui ohjaamosta. Tämän jälkeen koneen perämies ei päästänyt kapteenia takaisin ohjaamoon.

Yle julkaisi aiemmin sivuillaan videon siitä, miten kyseisen konetyypin ohjaamon turvaovi toimii.

Germanwings-yhtiön koneen perämies oli 28-vuotias Saksan kansalainen Andreas Lubitz. Hän tuli Lufthansan tytäryhtiön Germanwingsin palvelukseen toissa vuoden syyskuussa. Työssään hänelle ehti kertyä 630 lentotuntia.

Lufthansan ja Germanwingsin tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että mahdollisesta motiivista ei ole mitään käsitystä. Lufthansa kertoi lehdistötilaisuudessa, että yhtiö on tarkka lentohenkilöstön valinnassa ja heidän seurannassaan ja että Lubitz oli läpäissyt normaalit lentäjille tehtävät psykologiset ja fyysiset testit.

Reutersin kirjeenvaihtajan mukaan poliisit ovat kantaneet pahvilaatikoissa mahdollista todistusaineistoa pois perämiehen vanhempien talosta, jossa hän asui osittain.

Uudet tiedot lento-onnettomuuden tutkinnasta otettiin Ranskassa vastaan järkytyksellä. Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmaissut syvän järkytyksensä uusimmista tiedoista.

Muutoksia lentoyhtiöiden käytäntöihin

Germanwingsin lentoturma ei ole ensimmäinen kerta, kun turman vahvistettu tai todennäköinen syy on ollut lentäjän tahallinen toiminta.

Germanwingsin tragedia aiheuttaa muutoksia lentoyhtiöiden käytäntöihin. Halpalentoyhtiöt EasyJet ja Norwegian ovat ilmoittaneet, että niiden koneiden ohjaamoissa on jatkossa oltava aina kaksi miehistön jäsensä.

Pakollinen terveystarkastus vuosittain

Turma on herättänyt kysymyksiä siitä, miten lentäjien henkistä hyvinvointia seurataan.

Ylilääkäri Matti Mäntysaari Ilmailulääketieteen keskuksesta kertoo Ylen haastattelussa, että liikennelentäjillä on pakollinen terveystarkastus vuosittain, mutta hän myöntää, että riippuu lentäjästä itsestään, minkä verran hän haluaa kertoa tarkastuksissa mahdollisista psyykkisistä ongelmistaan.

Psykiatrisen vankisairaalan Vantaan yksikön ylilääkäri Alo Jüriloo puolestaan arvioi tämänhetkisten tietojen pohjalta, että taustalla saattaa olla esimerkiksi iso elämänkriisi.