1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Arabimaat sopimukseen yhteisistä joukoista

Arabiliiton puheenjohtaja Nabil Elaraby kuvaa päätöstä nopean toiminnan joukkojen perustamisesta historialliseksi. Yhteisten joukkojen tarkoituksena on vastata alueen kiristyviin konflikteihin.

Ulkomaat
Arabiliiton puheenjohtaja Nabil Elaraby
Arabiliiton puheenjohtaja Nabil Elaraby kuvattuna tammikuussa 2015.Olivier Hoslet / EPA

Arabimaat ovat sopineet alustavasti yhteisten joukkojen perustamisesta vastaaman alueen kiristyviin konflikteihin. Arabiliiton ulkoministerit sopivat päätöslauselman luonnoksesta kokouksessaan Egyptissä torstaina.

Sopimus syntyi vain päivä sen jälkeen, kun Saudi-Arabia liittolaisineen oli aloittanut ilmaiskut Jemenin shiiakapinallisia vastaan.

– Yhteisten asevoimien tehtävänä on nopea sotilaallinen puuttuminen tilanteisiin, joissa arabimaiden turvallisuus on uhattuna, sanoi Arabiliiton puheenjohtaja Nabil Elaraby kokouksen jälkeen Sharm el-Sheikissä.

Arabimaiden johtajat käsittelevät päätöslauselmaesitystä kokouksessaan viikonloppuna.

Egyptin televisio kertoi aikaisemmin, että Elarabya on pyydetty sopimaan yhteisten joukkojen perustamisesta jäsenmaiden asevoimien komentajien kanssa kuukauden kuluessa.

Alun perin yhteisiä nopean toiminnan joukkoja ehdotti Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi. 22 arabimaata ovat usein olleet erimielisiä siitä, miten kriisejä tulisi ratkoa eikä yhteisiä joukkoja ole aikaisemmin kyetty perustamaan.

Syyrian sisällissota sekä Libyan ja Jemenin kiristyvät konfliktit ovat kuitenkin aikaansaaneet näkemysten lähentymistä. Myös Iranin toiminta huolestuttaa arabimaita.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi