Metsästäjä saa tuoda ampumansa uhanalaisen sarvikuonon Yhdysvaltoihin

Mies osti kaatoluvan vuosi sitten huutokaupasta, jolla kerrottiin kerättävän rahaa kyseisen sarvikuonolajin suojeluun.

luonto
Nuori sarvikuono ja sen emo.
Taronga Western Plains Zoo

Yhdysvaltain viranomaiset ovat päättäneet sallia uhanalaisen pensassarvikuonon ampumisen ja maahantuonnin.

Vuosi sitten teksasilainen mies maksoi huutokaupassa 350 000 dollaria erikoislaatuisesta luvasta. Sen turvin mies voisi ampua Namibiassa erittäin uhanalaisen pensassarvikuonon ja tuoda sen Yhdysvaltoihin.

Huutokaupan järjesti safariharrastajien yhdistys, joka kertoi keräävänsä rahaa kyseisen sarvikuonolajin suojeluun Namibiassa. Järjestäjien mukaan tällaisista huutokaupoista saatujen varojen avulla Namibian hallitus voi suitsia metsästystä.

Tapauksen jälkeen Yhdysvaltain viranomaiset saivat yli 15 000 kirjettä ja vetoomusta, joissa oli yhteensä yli 150 000 ihmisen allekirjoitukset. Protestoijat vaativat luvan kumoamista.

Nyt viranomaiset totesivat, ettei huutokaupassa myyty lupa ole ristiriidassa uhanalaisia eläimiä koskevien lakien kanssa.

Ei ole tiedossa, milloin metsästäjä aikoo ampua sarvikuonon.

Humane Society: Epäjohdonmukainen ratkaisu

Lisäksi viranomaiset hyväksyivät toisen metsästäjän pyynnön tuoda Yhdysvaltoihin samanlainen sarvikuono, joka on ammuttu jo aiemmin. Tähän kaatoon lupa oli ostettu suoraan Namibian viranomaisilta.

Eläinsuojelujärjestö Humane Society ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) heti olevansa pettynyt päätöksiin. Yhdistyksen mielestä on epäjohdonmukaista, että rikkaan eliitin kaadot hyväksytään samalla kun salametsästystä yritetään saada kuriin.

Viime vuonna salametsästäjien arvioidaan tappaneen enimmäkseen Etelä-Afrikassa yli 1 200 sarvikuonoa. Arvokkaina pidetyistä sarvista suurin osa päätyy rikollisia reittejä Aasiaan käytettäväksi mm. ikivanhoissa uskomushoidoissa.

Afrikassa elää tällä hetkellä noin 25 000 sarvikuonoa. Näistä 5 000 on pensassarvikuonoja, joista osa elää Namibiassa mutta enemmistö Etelä-Afrikassa.

Sekä Namibia että Etelä-Afrikka järjestävät vuosittain muutamia valvottuja jahteja. Niiden tuotot on tarkoitettu kantojen suojelemiseen.

Pensassarvikuonon (Diceros bicornis) vanha suomenkielinen nimi on suippohuulisarvikuono.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset