1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kahvi

Vaihtaisitko aamusumppisi näihin terveellisiin vaihtoehtoihin?

Aamukahvi kuuluu useimpien suomalaisten rutiineihin niin oleellisena osana, että sen vaihtaminen "korvikkeeseen" voi tuntua ylittämättömältä. Raikkaita ja terveellisiä vaihtoehtoja aamusumpille on useita - testasimme muutamia.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Aamu alkaa kahvilla useimmilla meistä. Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa - jokaista suomalaista kohti kuluu kolmesta neljään kupillista mustaa juomaa per päivä.

Kahvin piristävä vaikutus perustuu sen sisältämään kofeiiniin. Kofeiinitontakin vaihtoehtoa löytyy, mutta jos aamunsa haluaa aloittaa piristävällä kahvittomalla juomalla, on syytä tutkia reseptiikkaa vähän tarkemmin.

Yle Perämeren toimitus testaa perjantaiaamuna kahta kahvin korviketta: omenamehu-sitruuna-inkivääri -yhdistelmää ja karpalomehu-omenasiiderietikka -sekoitusta.

Sitrushedelmien ja inkiväärin piristävä vaikutus perustuu muun muassa niiden sisältämiin vitamiineihin. Ohjeita kahvin korvaaviin piristysjuomiin löytyy runsaasti netistä.

Kemissä luontaistuotekauppiaana toimiva Sami Mäkelä toi studioon vielä kolme kahvinkorviketta lisää: mate-haudukkeen sekä matcha- ja pakuriteetä.

– Itse juon aamuisin pakuriteetä, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan pakurikääpä on esimerkiksi supermarjana tunnettuun mustikkaan verrattuna moninkertainen antioksidanttiselta vaikutukseltaan.

Kahvillakin tosin on ihan tutkittuja hyödyllisiä terveysvaikutuksia.