Puolella miljardilla ruokaa roskiin

Suomessa heitetään ruokaa roskiin noin 125 euron edestä henkeä kohden vuodessa. Noin kuusi prosenttia ruoasta päätyy jätteeksi, osa turhaan.

jätteet
Yle Uutisluokka
RuokajäteYle Uutisluokka

Huomenna vietetään jälleen Earth Hour -tapahtumaa, jossa valot sammutetaan tunniksi ilmastokriisin torjumiseksi. Earth Hour -teemana on tänä vuonna muassa ruuan ympäristövaikutusten vähentäminen. Yksi askeleista on, että älä heitä ruokaa roskiin.

Jyväskylässä on toteutettu ruokahävikin pienentämistä vuoden 2014 alusta lähtien kolmella koululla: Jokelan koulussa Palokassa, Keski-Palokan koulussa ja Vaajakummun koulussa Vaajakoskella.

Viime vuonna kouluista ylijäänyttä ruokaa tarjottiin ulkopuolisille lähes 7 000 annosta. Päiväkävijätahti on maltillinen, noin 12. Sen verran ulkopuolisille tarjottavaa jää noin 500 oppilaan koulussa.

– Asiakkaina on koulujen lähiseutujen eläkeläisiä ja muita, jotka ovat päiväsaikaan kotona. Myös lapsiperheitä käy jonkin verran, kertoo Kylän Kattauksen tuotannon palvelupäällikkö Paula Puikkonen.

Varsinaisen pääruoan ja salaatin saa ilmaiseksi, leipä, levite ja juoma maksavat 1,50€.

– Otamme siitä maksun, koska se ei ole ylijäämäruokaa. Meillä olisi sille käyttöä, mutta haluamme tarjota kävijöille kokonaisen aterian, Puikkonen sanoo.

Jos ylijäänyttä ruokaa ei tarjoilla ulos, se päätyy biojätteeseen ja edelleen jätteenkäsittelykeskukseen ja loppujen lopuksi mullaksi.

– Kuumana ollutta ruokaa ei saa jäähdyttää eikä haaleana kuljettaa muualle. Nykyisin sitä ei voi myöskään käyttää eläinravinnoksi, Puikkonen kertoo.

Ylijäämäruoan jakelu on levinnyt Jyväskylästä myös muualle Suomeen.

– Aivan valtavasti on tullut kyselyitä joka puolelta maata kyselyjä kollegoilta ja kuntapäättäjiltä, sanoo Puikkonen.

Paula Puikkosta haastatteli Marja Roiha.