Potilaat salaavat lääkäreiltä nettilääkkeiden käyttöä – ”Silloin ollaan vaarallisessa tilanteessa”

Nykyään moni etsii vastausta omiin oireisiinsa netistä. Ongelmia voi syntyä, jos ryhtyy nettidiagnoosin lisäksi hoitamaan itse itseään. Toisaalta esimerkiksi nuorena diabetekseen sairastuneet ihmiset älyävät usein tulla ajoissa lääkäriin juuri netin ansiosta.

Kotimaa
Tullin takavarikoimia lääkkeitä
Tulli

Tampereen yliopistollisen sairaalan lääkäreiden luokse tulee päivittäin potilaita, jotka ovat hakeneet selitystä omille oireilleen netistä.

– Meillä endokrinologiassa tämä asia on aivan räjähtänyt viimeisen parin vuoden aikana, esimerkiksi kilpirauhassairauksiin ja kuntodopingiin liittyvä nettidiagnostiikka ja -hoito, sanoo osastoylilääkäri Saara Metso.

Endokrinologia on erikoisala, joka tutkii hormoneja tuottavien elinten sairauksia. Metso kertoo, että potilaat etsivät vastausta esimerkiksi väsymykseen ja hiuksiin tai mieskuntoon liittyviin oireisiin.

– Tai sitten selaillaan muotisairauksia hiukan niin kuin horoskooppeja, että sopisiko joku näistä oireista, Metso sanoo.

Nettikaupasta testosteronia

Meillä endokrinologiassa tämä on aivan räjähtänyt viimeisen parin vuoden aikana, esimerkiksi kilpirauhassairauksiin ja kuntodopingiin liittyvä nettidiagnostiikka ja -hoito.

Saara Metso

Nettidiagnooseista on hyviäkin kokemuksia. Osastoylilääkäri Saara Metson mukaan esimerkiksi nuorena diabetekseen sairastuneet ovat nykyään hyvin usein älynneet tulla hoitoon riittävän ajoissa netistä etsimänsä tiedon ansiosta.

Selityksen etsimisestä oireille voi siis olla hyötyä, mutta ongelmia syntyy, jos netin innoittamana oireita ryhdytään myös hoitamaan itse. Metson mukaan potilas saattaa etsiä verkosta itselleen sopivan diagnoosin, tilata nettikaupasta vaikkapa testosteronia tai hormonivalmisteita ja salata tiedon lääkäriltä.

– Tullaan itse aiheutettujen oireiden takia lääkäriin eikä keskustella avoimesti asiasta, Metso sanoo.

Lääkityksestä voi syntyä kiistaa

Ylilääkäri Elina Haapaniemi sanoo, että psykiatriassa on hyvin tyypillistä, että potilaan on vaikea uskoa sitä, mitä psykiatri toteaa.

– Tätä ilmiötä on ollut aina, jo ennen Google-aikaa, mutta kyllä meilläkin näkyy, että parikymppiset ihmiset ovat erityisen hanakoita hakemaan tietoa Googlesta, Haapaniemi sanoo.

Haapaniemen mukaan tällainen on lisääntynyt varsinkin lääkehoidon osalta.

– Sieltä etsitään korkeimmat sovitut annokset, ja jos niistä yhtään poiketaan, mikä kuitenkin lääketieteessä on ihan tavanomaista, niin voi syntyä vastakkainasetteluja, Haapaniemi sanoo.