Hyppää sisältöön

Japanin hallituksen kehotus kansalaisille: Vähemmän töitä, enemmän vapaa-aikaa

Japanilaisten päivät kuluvat töissä ja illat usein työtoverien kanssa ravintolassa, mikä on monilla työpaikoilla vähintään puolipakollista. Hallitus haluaa ihmiset kesäilloiksi harrastustensa ja perheittensä pariin.

Kuva: Frank Robichon / Yle

Japanin hallitus haluaa kansalaisten viettävän ensi kesän toisin kuin aiemmat: töihin pitää kuluttaa vähemmän ja rentoutumiseen enemmän aikaa kuin aiempina vuosina.

Pääministeri Shinzo Aben kaavailuissa japanilaisten työpäivät sekä alkavat että päättyvät nykyistä aiemmin, jolloin ihmisille jää aikaa iltaelämään perheen ja harrastusten parissa. Valtion virkamiehistä alkava muutos joustavoittaa työaikoja Euroopan tapaan, hallitussihteeri Yoshihide Suga sanoo.

– Mielestämme työaikojen muokkaaminen on erittäin tärkeää, jotta ihmiset pääsevät nauttimaan hallituksen talousuudistusten hedelmistä, Suga sanoi.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n tilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan japanilainen työskenteli vuonna 2013 keskimäärin 1 735 tuntia. Suomessa vastaava luku on 1 666 ja esimerkiksi Saksassa 1 388.

Kesän valoisat illat vapaa-ajaksi

Todellisuudessa japanilaisten työtuntimäärää epäillään tilastoitua korkeammaksi, koska maan tapoihin kuuluu, ettei ylityötunteja välttämättä ilmoiteta eikä niistä saada palkkaa. Myös työntekijöiden yhteiset illat ravintolassa ovat usein suorastaan pakollista ajankäyttöä.

Abe on kehottanut ministereitä puhumaan yksityisille yrityksille muutoksen tarpeellisuudesta, jotta muutkin kuin valtion virkamiehet saataisiin hankkeeseen mukaan. Ajankohdaksi valittiin kesä valoisten iltojen vuoksi.

Kesäaikaan Japani ei siirry Euroopan ja Pohjois-Amerikan tavoin. Sitä on joskus harkittu, mutta se on todettu hankalaksi,  koska saaristoinen maa on leveyspiireiltään laaja.

Kesäajan vastustajat ovat epäilleet myös, että työaika vain pitenisi illasta, jos valoisaa aikaa pidennettäisiin viisareita siirtämällä.