1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi: Nämä ovat pyörävarkaan kolme prototyyppiä

Polkupyörävarkaat ovat heränneet kevääseen. Pelkästään torstain aikana Hämeen poliisi sai lähes 20 polkupyörän anastusilmoitusta. Viime vuosien lailla Jopo on edelleen varkaiden suosikkipyörä.

ilmiöt
Polkupyörä lukittuna
Hanna Lumme / Yle

Polkupyörävarkaudet yleistyvät kevään mittaan vauhdilla. Esimerkiksi Hämeen poliisille tuli pelkästään torstain aikana lähes 20 ilmoitusta polkupyörän anastamisesta.

Tapaukset mahtuvat yleensä kolmeen päätyyppiin, tiedottaa Hämeen poliisi. Pyörä viedään joko hetken mielijohteesta esimerkiksi ravintolaillan päätteeksi tai pyörä viedään tositarkoituksella. Tällöin varas ottaa pyörän pidempiaikaiseen käyttöön ja yleensä maalaa tunnisteet piiloon.

Kolmas pyörävarkaan lajityyppi yrittää tienata kauppaamalla menopelin netin myyntipalstoilla.

Suurin syy runsaisiin polkupyörävarkauksiin on anastamisen helppous, muistuttaa Hämeen poliisi tiedotteessaan.

– Lähes kaikissa tapauksissa pyörän anastuksen voi omistaja estää tai ainakin merkittävästi vaikeuttaa sen vientiä. Valitettavan suuri osa pyöräilijöistä laiminlyö pyöränsä kunnollisen lukitsemisen.

Poliisi kannustaa käyttämään riittävän järeää lukkoa, jolla pyörän saa kiinnitettyä kiinteään telineeseen. Silloin polkupyörää ei ainakaan voi viedä helposti ja huomiota herättämättä.

Lue seuraavaksi