1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kahvi

"Päätä särkee ja ketuttaa" – Kahvitapaa on vaikea tappaa

Keskittymiskyky kompuroi, ärsyttää ja päätäkin särkee. Varhaisaamussa työskentelevälle aamukahvi on tärkeä herättäjä, jota ei tuskatta korvata.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Aamukahvista luopuminen ei ole helppoa. Se on pinttynyt tapa, joka herättää ja pitää virkeänä, ja lisäksi juomaan on jonkinasteinen fyysinen riippuvuus, kuten THL:n taulukostakin (siirryt toiseen palveluun) käy ilmi. Mutta vaikka juomalla onkin tutkittuja terveysvaikutuksia, on sillä myös haittavaikutuksia (siirryt toiseen palveluun), joista vatsaärsytys ei ole suinkaan vähäisin.

Niinpä toisinaan aamun piristys olisi hyvä hankkia jostain muusta juomasta. Mutta mistä? Nettiselailu tarjoaa vinkkejä: C-vitamiinipitoiset hedelmäjuomat, matcha-tee, mate-hauduke tai pakuritee.

Mehu maistuu, mutta ei herätä

Kahviton varhaisaamu valkenee hieman ahdistavana, mutta hedelmämehuista saa hetkellistä virtaa, eikä omenamehu-sitruuna-inkivääri –juoma pahaakaan ole. Mutta tuskin tätä kahvin tahtiin kannattaisi litkiä, sillä hampaiden kiille kärsisi ja sokeriakin siitä saa rutkasti. Eikä se edes ole kahvin veroinen herättäjä.

Mate-hauduke ja matcha-tee sen sijaan sisältävät kofeiinia, sitä tuttua piristettä, jota kahvinjuojan keho janoaa. Kun töitä on tehty aamuviidestä kahdeksaan ilman kahvia ja väsymys on pahimmillaan, kummastakin saa kaivattua virkeyttä. Mate:n makukin on sen verran pehmeä, ettei irvistellä tarvitse.

Pakuriteen terveysvaikutuksista on viime vuosina puhuttu paljon. Vaikka siinä onkin huimasti antioksidantteja, ei se välitöntä virkistystä kaipaavalle riitä.

Päätä särkee ja veto on pois

Kahvittoman aamun vaikutukset kuitenkin  ovat monelle kahvinjuonnin lopettaneelle tuttuja: päätä juilii, olo on vetämätön ja kahvia tekee jatkuvasti mieli.

Entä jos vain vähentäisi, ei tarvitsisi kokonaan luopua? Korvaisi mokkakupin haudukkeella joskus, ja jos niitä antioksidantteja kaipaa, niin kaataisi pakurin kahvin sekaan.

Testiaamu päättyy siihen, että kahvia on pakko saada kupillinen. Tapaa on vaikea tappaa.