Iloisesti Hammondilla – legendaarinen B3 taipuu progeen, rokkiin ja Bachiin

Kemiläinen Matti Adolfsen omistaa soitin- ja laitearsenaalin, jolla ovat soittaneet muun muassa Uriah Heepin Ken Hensley, Lenni-Kalle Taipale, Kari Hautalampi sekä muuan Ray Charles. Adolfsenin Hammond B3 -urkuja on roudattu lainaan myös rock- ja heviorkesterille, mutta taittuu niillä kirkkomusiikkikin.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kemin Syväkankaalle Matin omistukseen Hammondit päätyivät Ruotsista. Ne tulivat muuttokuorman mukana 1970-luvun puolivälissä.

– Minulla ne ovat olleet siitä asti. Keikkaa on tehty ja välillä Hammondit on kuljetettu maailmantähtienkin soitettavaksi, paljastaa ”Alfa”.

Matti Adolfsenin ”urkusetti” on Jyväskylän pohjoispuolella ainoa liikkuvaa lajia oleva. Sitä siis vuokrataankin osaaville soittajille. Toki B3:a löytyy Suomesta useampiakin, mutta niitä näpelöidään vain kotioloissa ja äänitysstudioissa.

Ameriikan patentti

Amerikkalainen kelloseppä Lawrence Hammond sai patentin keksimälleen sähkömekaaniselle urkulaitteelle 1930-luvulla.

Leslien pyörivä pilli saa aikaan maagisen hammondsoundin. Kuva: Risto Koskinen / Yle

– Sen mallimerkiksi tuli A. Laite oli ulkoisesti samannäköinen kuin tämä B3:kin. Soitin on kehittynyt vuosikymmenten saatossa paljon, ja siihen on tullut valtavasti uusia ominaisuuksia teknologian kehityksen myötä, kertoo Adolsen.

Aluksi myytiin kirkkourkuna

Aluksi Hammondeja myytiin, pula-ajasta johtuen, kirkkourkuina. Tästäpä urkeni "soittimellinen sota” Hammondin ja kirkkosoittimien valmistajien välille.

– Järjestettiin sokkotesti, jonka jälkeen Hammondista tuli hyväksytty kirkkosoitin. Hyvä niin, sanoo Matti Adolfsen ja tirauttaa soittimensa koskettimista palan Bachia.

Sokkotestissä arvovaltainen raati ei pystynyt erottamaan verhon takana soivasta urusta, oliko se Hammond vai normaali kirkkourku. Laite ”kastettiin” uruksi. Sota-aikana kevyt urku päätyi rintamalle hartaussoittimeksi.

Valmistusnumeroltaan 7. Hammond lahjoitettiin Henry Fordille, joka oli intomielinen sarjatuotanto-mies.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

"Leslie muutti rokimmaksi"

Vuonna 1955 Hammond B3 tuli markkinoille.

– Minun omistama yksilö on sarjansa viimeisiä eli se on tehty vuonna 1974, paljastaa Matti Adolfsen yksityiskohtia aarteestaan.

Hammondista tuli suosittu jazzsoitin, kun siihen lisättiin percussio-äänikerta.

Toinen iso muutos oli niin sanotun pyörivän leslie-kaapin tulo markkinoille.

– Keksijänä oli Don Lesley, joka oli innostunut teatteriurkusoundista. Hän piti hammondsoundia liian karuna, joten siihen oli lisättävä jotain uutta. Leslien keksintö oli ”tremolokaappi”, jolla pystyttiin elävöittämään urun soundia, kertaa Adolfsen historiaa.

Kiistahan siitä saatiin Hammondin ja Lesleyn välille aikaan, mutta asiat tokenivat mallilleen, kun Lawrence Hammond poistui ”autuaammille urkumaille”.

Yle Perämeren radiolähetykseen Adolfsenia haastatteli Jari Vesa.