Varusmiesliitto: "Sotilaspuku ei uhkaa varusmiehiä"

Varusmiesliiton mukaan varusmiehillä ei ole syytä huolestua kantahenkilökuntaan kuuluvien uudesta sotilaspuvun käyttösuosituksesta. Liitto korostaa, että vastuu varusmiesten turvallisuudesta kuuluu puolustusvoimille. Varusmiesliitolla ei ole tietoa pukuohjeen taustalla olevista uhkakuvista.

Kotimaa
varusmiehiä jonossa
Kati Rantala / Yle

Tieto kantahenkilökunnan uudesta pukeutumissuosituksesta ja terroriuhasta on otettu Varusmiesliitossa vastaan varsin tyynesti. Liiton puheenjohtaja Henrik Vuornos ei pidä tilannetta varusmiehiä uhkaavana, vaikka jossain tapauksessa varusmies saatetaan sekoittaa kantahenkilökuntaan kuuluvaksi. Puheenjohtaja muistuttaa, että vastuu varusmiesten turvallisuudesta kuuluu puolustusvoimille.

– Uskon, että puolustusvoimat osaavat tehdä tässä oman arvionsa. Varmasti muuttaisivat ohjeistustaan, jos uhkaa varusmiehiä kohtaan ilmenisi.

Vuornoksen mukaan puolustusvoimat ei ole ollut yhteydessä varusmiesliittoon asiassa.

– Varusmiesliitolle ei ole suoraan informoitu mitään. Me emme tiedä näistä uhkakuvista taustalla, kertoo liiton puheenjohtaja Henrik Vuornos.

Yhtenäinen pukeutuminen nostaa ryhmähenkeä

Varusmiesliitto pitää varusmiesten yhteinäistä varustusta tärkeänä yhteishengen luojana. Käytäntönä varusmiespalveluksessa on ollut, että varuskunnasta poistutaan tai sinne saavutaan sotilaspuku yllä. Liiton mukaan käytännöstä ei pidä luopua tulevaisuudessakaan.

– Esimerkiksi minä näin palveluskaverini siviilivaatteissa ensimmäisen kerran kotiutumispäivänä. Sieltä tuli todella erilaisia tyyppejä vastaan, kun vihreissä vaatteissa kaikki näyttävät samalta. Samanlainen varustus antaa kaikille mahdollisuuden suorittaa varusmiespalvelus niin sanotusti puhtaalta pöydältä, Vuornos kertoo.